Home Vijesti Nema bure ni leda, prevelika je vlaga. Meso se kvari i završava...

Nema bure ni leda, prevelika je vlaga. Meso se kvari i završava u prirodi, što je nova opasnost

SHARE

Što će biti sa suhim mesom, pitanje je koje ovih dana brine proizvođače, bilo da je riječ o onima koji meso suše za sebe ili onima koji su od toga napravili posao. Ipak, kako doznajemo u jednoj većoj pršutani, razloga za brigu nema unatoč ovakvom vremenu.

Pršutane bile spremne

– Meso je dobro osoljeno, a mi se trudimo svakodnevno ga sušiti na dimu. Naravno da bi zbog same kvalitete valjalo burovito i hladnije vrijeme, međutim, ako ostane i ovako, nećemo se žaliti jer to je naš posao – kvalitetno ga osušiti i maksimalno zaštititi. Imamo i ventilatore, sve potrebno da meso bude izvrsno. Vjerojatno će, kao što je uobičajeno, prema kraju siječnja temperature padati, pa će biti i bure koja će mu dodatno povećati kvalitetu – pričaju nam u jednoj pršutani u kojoj poslu ne mogu odoljeti. Kažu nam i koliko je nezgodno onima koji suše u vlastitim sušnicama.

– Gledajte, vi ćete lako osušiti kobasicu, slaninu, rebarca i te manje komade, međutim, kada pričamo o pršutu, tu ne smije biti pogreške. Dima mora biti stalno. I zato je jako nezgodno sušiti tako velike komade. Voljeli bismo i mi i svatko, kad se čovjek već mučio, da ima svog suhog mesa, ali takva je godina ili je u pitanju već niz godina. Pamtimo da je 2017. bila odlična zima, imali smo sibirske temperature i meso je bilo vrhunsko – ističu.

Upozoravaju na činjenicu da meso koje se pokvari završava u prirodi, rijekama, jezerima… To je nova opasnost i ljudi nisu ni svjesni kolika se šteta radi i koliko to može biti opasno za zdravlje ljudi, ali i životinja koje će doći u kontakt s ljudima kasnije – ispričao je sugovornik. Ne vlada samo u BiH zabrinutost oko mesa već i u susjedstvu.

– Nema snijega, nema minusa, kako čujem, minusi se najavljuju tek nešto sitno u veljači. A mi se moramo prilagođavati. Samo dimom možemo spasiti meso od ove prevelike vlage jer prevelike oscilacije, bilo vlage, bilo temperature, najveći su neprijatelji mesa – ispričao je Dragan Modić za HTV.

Važno je ukloniti vlagu, a mnogo je onih koji su odustali od dimljenja. Problem su i muhe jer i njih ima, a daleko smo od onih mjeseci kada bi ih trebalo biti. Jozo Marić ispričao je kako čuva svoj kulen, a kaže da je vrhunska proizvodnja već obiteljska tradicija.

– Uvijek stavljamo ljusku crvenog luka u vatru, ja kažem jednu tajnu koju mnogi neće reći. Zašto? Ta ljuska daje bakrenu boju mesu, daje mu miris te, kada dođu ovakva varljiva proljeća, odbija muhe – kaže Jozo. A onda nastavlja postupak. Mješavinu od 5 litara vode i pola litre jabukova octa stavlja u pijesak, što pri isparavanju daje potrebnu hladnoću.

– Ventilator to raznosi, ali on ne smije biti usmjeren u meso da ne stvori pokoricu, nego je usmjeren prema zidu i dobiva rikošet, dovoljno da raznosi ove kapljice jabukova octa koje stvaraju određenu žestinu za muhe – ispričao je Jozo koji se brine o svom blagu. Međutim, priča i o još nekim problemima.

– I pčele su se probudile, magarice se tjeraju, žito nije izmrzlo. Bit će bolesti i štetočina – naglašava. Poziva sve da se trgnu jer bi ovakvo stanje moglo dovesti do još većih cijena hrane, a ni ovako situacija nije dobra. – Ako se mnogi ne osvijeste, osvijestit će ih cijene mesa na policama – kaže.