Home Novosti Obilne kiše otežale promet, zaustavljen rad hidroelektrane u Hercegovini

Obilne kiše otežale promet, zaustavljen rad hidroelektrane u Hercegovini

SHARE

Obilne kišne padaline izazvale su probleme na velikom broju magistralnih i regionalnih prometnica u Hercegovini, na području Ljubuškog proglašeno je izvanredno stanje te je obustavljen rad hidroelektrane na rijeci Trebižatu, koja je u porastu.

U posljednja 24 sata u pojedinim općinama palo je iznad 100 litara kiše po četvornom metru, što je izazvalo bujične poplave pa je otežan promet i glavnom magistralnom poveznicom između Mostara i Sarajeva.

Kako su izvijestili iz Automoto saveza sa sjedištem u Mostaru najteže stanje je na dionici prometnice između Jablanice i Salakovca, gdje se zbog veće količine vode na cesti preporuča oprezna vožnja.

Na više regionalnih prometnica bujične poplave te odroni otežavaju promet. Obustavljen je i rad hidroelektrane Peć Mlini na rijeci Trebižatu, čiji je vodostaj u porastu, zbog čega je proglašeno izvanredno stanje na području grada Ljubuškog.

Nakon kratkotrajne stanke u popodnevnim satima najavljuju se nove obilnije padaline, što donosi dodatne brige nadležnim službama i stanovnicima uz vodotokove.

U skoro svim gradovima i općinama se zbog zamućenja vode preporuča njezino prokuhavanje.

Porastao vodostaj rijeka na području Grada Mostara

Uslijed obilnih padavina u protekla 24 sata evidentan je i porast vodostaja rijeka na području Grada Mostara kao i nivoa akumulacija na HE na Neretvi.

Kako je priopćeno iz Grada Mostara, nadležni iz DC-a Elektroprivreda rade na planskom, kontroliranom i kontinuiranom ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja trenutno ne ugrožava stanovništvo i materijalna dobra na području Grada Mostara.

Također, pod stalnim nadzorom je i stanje vodostaja rijeka na području Grada i trenutno je njihovo stanje stabilno i nema prijava od ugrožavanja ili opasnosti od njihovog izlijevanja.