Home Društvo Širokobriješki nastavnik Miro Naletilić dobio nagradu na prestižnom natjecanju

Širokobriješki nastavnik Miro Naletilić dobio nagradu na prestižnom natjecanju

SHARE
Na prigodnoj svečanosti u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru dodijeljene su nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) u BiH, kao najvrijednije priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim razinama obrazovanja.

Školski knjižničar Prve osnovne škole Široki Brijeg nastavnik Miro Naletilić osvojio je nagradu publike u kategoriji ”Stručni suradnici na svim razinama odgoja i obrazovanja” sa svojim projektom ”Želimo knjižnicu za 5!”.

Naletilić je osnovao učenički Čitateljski klub koji usko surađuje s Odjelom s teškoćama u razvoju djece, objašnjava kako je ‘lajtmotiv’ kluba da svi budu skupa u svim akcijama te literarnim i drugim natjecanjima.

Moja nominirana praksa ”Želimo knjižnicu za 5!” utemeljena je na nakani da školska knjižnica postane pristupačna svima, a ponajprije učenicima s teškoćama u razvoju, koji su savjest cjelokupne naše zajednice. Stoga sam okupio učenički Čitateljski klub, čiji sam kreativni potencijal usmjerio na stvaranje ilustrirane, istinite priče o njihovoj ljupkoj vršnjakinji s iznimno otežanim kretanjem.

Plod udruženog inovativnog rada je originalna slikovnica znakovita naslova ”Mala Iva u carstvu štiva”, a sva sredstva prikupljena njezinom prodajom po simboličnoj cijeni poslužila su za kupnju brojnih, još zabavnijih književnih naslova.

K tome, dosad skučenu školsku knjižnicu s kata postupno izmještamo u prizemlje kako bi u lijepoj književnosti mogli uživati i učenici našeg Odjela s teškoćama u razvoju, čime kanimo inkluzivnost u nastavi podići na jednu puno višu razinu, izjavio je prije nekoliko dana za portal Jabuka.tv dobitnik nagrade Miro Naletilić.

NIN već sedam godina glasno promovira i slavi nastavničku profesiju kao ključni indikator kvalitetnog obrazovanja u BiH, a na svečanosti u Mostaru okupio je 40-ak nastavnika iz čitave BiH nominiranih u pet kategorija od vrtića do srednjih škola.

Od 2019. godine NIN je prepoznat i kao dio velike obitelji Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za nastavnike u svijetu.

Cijeli proces dodjele nagrada, od prikupljanja inovativnih praksi do svečane ceremonije dodjele, organizirao je Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika/ca uz pomoć partnera i prijatelja.

Žiri koji se sastojao od pet članova prošlogodišnjih pobjednika u svim kategorijama, jedne osobe ispred Centra za obrazovne inicijative (COI) ‘Step by Step’ i tri sveučilišna profesora s javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovini, odabrao je od 50 nominiranih, po 10 za svaku od pet kategorija.

Pobjednici u svakoj kategoriji dobili su novčanu nagradu u iznosu od 1.500 KM. Svi nominirani nastavnici i nastavnice dobili su i specijalne plakete i priznanja.

Inače, cilj dodjele godišnje nagrade je prepoznati i promovirati one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja.