Home Novosti Turisti će preko čitača kodova posjećivati brojne mostarske znamenitosti

Turisti će preko čitača kodova posjećivati brojne mostarske znamenitosti

SHARE
Odluka Gradskog vijeća Mostara kojom je usvojen projekt “Mostar PASS”, turistička kartica namijenjena turistima i posjetiteljima, put je za snažnije pozicioniranje grada na Neretvi na karti svjetskih atraktivnih turističkih destinacija, a odlukom se namjerava povećati, među ostalim, posjećenost brojnih znamenitosti kojima Mostar obiluje.

Istodobno, cilj ovog projekta, kojim Mostar ulazi u prestižno društvo brojnih suvremenih europskih destinacija, je imati na raspolaganju alat koji će svima koji žele vidjeti i upoznati mostarske znamenitosti omogućiti pregled odredišta kako bi imali ispunjen i kvalitetan boravak u gradu.

Niz pogodnosti

Sama kartica bit će kreirana na online platformi, a nakon što je korisnik kupi, dobit će potvrdu u obliku QR koda koji će biti moguće očitati na ulazima u objekte koji se nalaze u turističkoj ponudi.

Kartica će svim potencijalnim korisnicima omogućiti nekoliko pogodnosti, među ostalim, na jednom će mjestu imati sve turističke potencijale Mostara, ali će omogućiti i kupnju proizvoda u trgovinama te obrtničkim radnjama, konzumaciju hrane i pića u mostarskim ugostiteljskim objektima, noćenje u hotelima, motelima i drugim smještajnim objektima.

Kada je riječ o samim posjetima, kartica će omogućiti ulazak i razgledavanje sakralnih objekata, muzeja, galerija, ali i posjet brojnim manifestacijama te događajima od kulturnog značaja.

Što se tiče cijene buduće kartice, odluka je na Gradskom vijeću Mostara, a bit će donesena najkasnije u roku od tri mjeseca prije početka njezine primjene.

Iznimnu korist od ovoga projekta imat će budući razvojni planovi Grada jer će, po uzoru na druge poznate turističke destinacije, prihodi ostvareni od prodaje PASS kartice ići u proračun Grada Mostara.

Promoviranje kartice “Mostar PASS” bit će uneseno u marketinški plan Grada, kao i posredstvom marketinških organizacija, turističkih agencija, Turističke zajednice Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ivana Marić, šefica Službe za gospodarstvo Grada Mostara, za Večernji list je naglasila kako sve posjetitelje, turiste i putnike namjernike očekuje ovaj novi proizvod kojim će turistička ponuda Grada Mostara i šire biti povezana jednom uslugom i jednom karticom u skladu s odlukom o uvođenju kartice “Mostar PASS” koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Mostara.

Mostar PASS jedinstven je paket koji će uključiti šaroliku turističku ponudu i zanimljive sadržaje te atrakcije Mostara, u načelu sav sadržaj na jednom mjestu uz određene popuste, poput skokova sa Starog mosta, noćenja u hotelima, prijevoza, popusta na hranu i piće u restoranima, ulaznica za muzeje, sakralne objekte, kao i druge atrakcije Grada Mostara.

Ovom karticom, uz novac, štedimo i vrijeme unaprijed planiranim posjetima, promoviramo Grad Mostar povezujući sve turističke dionike centraliziranjem turističke ponude. Želja nam je da kroz Mostar PASS turizam u Mostaru zaživi tijekom cijele godine prodajom što većeg broja kartica te povećanjem broja turista u Mostaru, što bi u konačnici doprinijelo dodatnom jačanju turističkog sektora, navela je Marić.

Jačanje potencijala

Projekt je podržao kroz tehničku pomoć i Ured UNESCO-a u Bosni i Hercegovini. Uvođenjem kartice “Mostar PASS” grad na Neretvi će, ističe, biti korak bliže svim gradovima u regiji koji već imaju turističku karticu i šire te djelomično ići u korak s trendovima u sektoru turizma, što će doprinijeti jačanju turističkog potencijala Grada i pozicioniranju Mostara kao jednog od najznačajnijih turističkih središta u Bosni i Hercegovini i znatno šire.

Uz opći konsenzus o potrebi i prednostima kartice, bit će izrađen detaljan plan marketinga koji prati Mostar PASS Grada Mostara. Proces uvođenja turističke kartice “Mostar PASS” je, potvrdila je Marić, u tijeku te će u idućem razdoblju biti donesen niz odluka kojima će se definirati korisnike, uvjete i način prodaje, kao i cijene te primjenu.

Uvođenje novih tehnologija, poput ove, put je kojim Mostar želi podignuti na višu razinu svoju turističku ponudu te i tako ojačati svoju poziciju gospodarsko-turističkog središta, koje će, uz to, svoje potencijale prezentirati na učinkovitiji način.