Home Gospodarstvo U Kupresu žele provoditi EU projekte kao u Alpama

U Kupresu žele provoditi EU projekte kao u Alpama

SHARE

Planiramo uključiti općinu Kupres u europsku udrugu planinskih regija EuroMontana, kazano je na međunarodnoj konferenciji

Zajednički projekti s RH

O budućnosti šumarstva i prerade drva u BiH, povezivanju na regionalnoj, ali i europskoj razini, unaprjeđenju tehnološkog razvoja i primjeni inovacija u gospodarenju šumama i drvoprerađivačkom sektoru govorili su stručnjaci iz BiH i europskih institucija, a potpisan je i ugovor o zajedničkoj suradnji Hrvatskih šuma i ŠGD Hercegbosanske šume Kupres. Generalni direktor ŠGD HB šume Mario Mašić je naglasio: – Ugovor će unaprijediti izgradnju protupožarnih putova kod nas jer ćemo se mi zajedno prijaviti na međunarodne fondove, kao i na projekte razminiranja, jer imamo puno područja zagađenih minama, a dio naše suradnje odnosi se na ugradnju softvera koji koriste Hrvatske šume – kazao je Mašić. Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, naglasio je kako je suradnja i dosad postojala, osobito na gašenju šumskih požara, jer vatra ne poznaje granice. – Svu tehničku potporu i iskustvo stavljamo na raspolaganje kolegama na ovom prostoru – kazao je Dujić. – Ova, sada već tradicionalna konferencija na Kupresu vrlo je značajna i zbog toga što na jedno mjesto dovodi predstavnike dvaju sektora, i šumarstva i drvne industrije. Na konferenciji se mogu čuti jako kvalitetne inicijative i problemi koje trebamo zajednički rješavati – kazao nam je dekan Šumarskog fakulteta iz Sarajeva Ahmed Lojo. A problema ima i u sirovini i u nedostatku kvalificirane radne snage. Taj segment posebno su naglasili drvoprerađivači. – Mi, kao proizvođači namještaja, možemo sada potpisati bilo kakav ugovor s EU-om, s bilo kojom državom, ali ga nećemo moći ispoštovati. Mi svojim potpisom jamčimo za jednu određenu količinu, ali od naših Šuma i ostalih ne možemo je dobiti – naglasio je Ernest Brajković, predsjednik Drvnog klastera Hercegovina, kao i to da će se vrlo brzo otvoriti pretpristupni EU fondovi, da treba brzo reagirati i prijaviti se čim prije. I Marko Pačar, drvoprerađivač iz Tomislavgrada, naglašava otvaranje pristupnih fondova. – I mislim da će ljudi s našeg područja, oni koji se bave rezanom građom, morati krenuti u finalizaciju. Ovako odradimo, zapravo, najteži posao, siječemo, izvlačimo balvane, propilamo ih i prodamo, umjesto da idemo do finalnog proizvoda – kazao je Pačar.

Bez kvalitetne radne snage

Njegov kolega iz Šujice Ivan Krstanović smatra pak da i u HBŽ, kao i u cijeloj BiH, nema dovoljno kvalitetne radne snage te da će priča o finalizaciji pričekati još koju godinu. Zahvaljujući ovim konferencijama ŠGD s Kupresa već je postao dio Udruge europskih organizacija koje upravljaju državnim šumama, EUSTAFOR, kazao nam je Marijan Kavran, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera, te dodao kako imaju planove i za Kupres: “Planiramo uključiti općinu Kupres u europsku udrugu planinskih regija EuroMontana kako bi se ovdje mogli provoditi projekti koji se već provode u Alpama i u drugim planinskim regijama u Europi.” A da Kupres ima puno toga za pokazati, sudionici konferencije vidjeli su i za studijskog posjeta šumama na Kupreškim vratima i postojećim sportsko-turističkim kompleksima. Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin.