Home Zanimljivosti Najbolji načini za odmagljivanje stakala na automobilu

Najbolji načini za odmagljivanje stakala na automobilu

SHARE
Zamagljena stakla možda nisu najveći, ali su jedan od najiritantnijih problema koji vas mogu zadesiti u vožnji.

To je posebno velik problem na automobilima bez klima-uređaja. A ako još postoji kvar u vidu propuštanja kondenzata u prostor kabine, vožnja postaje gotovo nemoguća. No, vratimo se mi na početak i sam uzrok magljenja stakala.

Stvari su vrlo jasne. Tijekom hladnijeg vremena veća je razlika u temperaturi između zraka u kabini i zraka okoline, a jedina barijera je staklo. Topliji zrak ima više vlage, a u dodiru s hladnom površinom stakla dolazi do kondenzacije u obliku sitnih kapi. Naravno, pod uvjetom da je temperatura stakla dovoljno niska, odnosno u točki rosišta, koja pak ovisi o nizu drugih faktora.

Ne trebamo posebno napominjati koliko je opasno voziti sa zamagljenim staklima. Prva je opasnost već pri izlasku s parkinga kad nemate pregled i riskirate udarac s drugim automobilom. U vožnji pak tek djelomično možete pratiti promet riskirajući nalet na nekog drugog sudionika u prometu.

Klima-uređaj

Apsolutno najefikasnije rješenje u borbi protiv zamagljenih stakala je klima-uređaj. On će najbrže isušiti zrak i tako odmagliti stakla. Proradi li i strujanje toplog zraka, efekt će biti još bolji. I da, tu nikako ne stavljajte na recirkulaciju zraka, uključite program odmagljivanja ili stavite puhanje na maksimalnu brzinu.

U autima bez klime procedura je ista. Stavite na grijanje i maksimalno puhanje te sve otvore usmjerite prema staklima. Nije zgorega i malo spustiti stakla da se ubrza strujanje zraka. Čekat ćete duže, ali stakla će se odmagliti.

Kemijska sredstva

U specijaliziranim trgovinama, ali i većim hipermarketima možete naći sredstva protiv zamagljivanja. Najčešće su u spreju, a možete ih naći i u obliku maramica. Ista sredstva su vrlo praktična i protiv zamagljivanja naočala.

Druga rješenja

Na internetu možete naći nebrojene recepte, pa i one koje su nama “prodavali” naši roditelji poput onog da dim cigarete pospješuje odmagljivanje stakala.

Učinkovitiji recepti govore da treba stakla premazati krpom vlažnom od vode i deterdženta za suđe, a neki savjetuju pjenu za brijanje. Sva ta sredstva stvaraju tanak sloj koji navodno spjrečava magljenje stakala.

Drugi put je isušivanje zraka u kabini, a tu je odlično rješenje čarobna čarapa. Uzmete čistu čarapu i napunite je pijeskom za mačke, naravno nekorištenim. Čarapu stavite ispod vjetrobrana, a za ostalo će se pobrinuti pijesak i povući vlagu na sebe.

Čistoća je pola posla

Praksa je pokazala kako se čista stakla teže magle. Također, prije sezone grijanja u automobilu pametno je zamijeniti filter ventilacije. Dodatno, sve mokre predmete poput kišobrana i mokrih jakni odložite u prtljažnik čime ćete utjecati na izvor vlage, prenosi Index.

Kupite gumene tepihe i redovito ih čistite od nakupljene vode, posebno kad sniježi pa na cipelama ostaje veća količina snijega. Obavezno provjerite ima li prodora vlage u kabinu, bilo zbog začepljenog odvoda ili curenja antifriza.