Home Vijesti ‘Mirnesa neće u zatvor na dulje od 3 god. Nije važno koliko...

‘Mirnesa neće u zatvor na dulje od 3 god. Nije važno koliko je ukradeno, nego kako je ukrala novac’

SHARE

Odvjetnik Mirnese koja je uhićena u zračnoj luci u Stuttgartu nakon što je ukrala više od milijun eura ističe da se pri određivanju kazne najprije razmatra o kojoj se vrsti krađe radi. Pretpostavlja da za djelo dobiti do 3 godine zatvora.

O visini kazne koju bi Mirnesa (42), koja je od tvrtke za koju je radila ukrala više od milijun eura, a uhićena je u zračnoj luci u Stuttgartu nakon što je preko svog odvjetnika obavijestila je njemačke vlasti da se želi predati, još uvijek se nagađa.

Prema pisanju Avaza, njen odvjetnik Edin Koca istaknuo da je se radi o običnoj krađi. “Vrsta kazne ne ovisi o tome koliko je ukrala, već koji je tip krađe u pitanju. Postoji obična i teška krađa. Gleda se je li to napravila da bi sebe uzdržavala, ali to se nikada neće moći dokazati” rekao je i istaknuo kako za samu kvalifikaciju kazne nije važan iznos koji je ukraden.

 

Foto: Polizei Stuttgart
Koca dalje objašnjava: “Ako novac nije bio zaključan, odnosno ako je ona imala pristup i uzela ga, za to će dobiti maksimalnu kaznu od pet godina zatvora. Teška krađa se kažnjava sa do deset godina zatvora, dok ako se radi o organiziranoj krađi slijedi kazna od 15 godina zatvora. Ali koliko ja znam, takvo nešto se još nikada nije dokazalo u Njemačkoj.” Dodaje i kako vjeruje da zatvorska kazna, ako novac ne vrati, neće biti duža od 3 godine.

Također smatra da njemačko pravosuđe ima štošta predbaciti i tvrtki za koju je radila: “Ako je tvrtka dozvolila da ona sama bude s tolikim novcem, onda će se i to gledati, jer u takvim slučajevima uvijek mora dvoje biti prisutno.”

Podsjetimo, Mirnesa je od tvrtke za koju je radila ukrala više od milijun eura. Za njom je raspisana tjeralicu i nagrada od 37.500 eura. Njemačke je vlasti preko svog odvjetnika obavijestila da se želi predati nakon čega su je istražitelji i savezna policija, koji su za njom tragali nekoliko mjeseci, uhitili u zračnoj luci u Stuttgartu.