Home Društvo Iz Amerike s ljubavlju: Bosiljka Kranjec darovala 100 tisuća dolara za crkvu...

Iz Amerike s ljubavlju: Bosiljka Kranjec darovala 100 tisuća dolara za crkvu svete Kate u Grudama

SHARE

Gradila se krvlju naroda i požrtvovnošću fratara, uvijek s vjerom, nikad s inatom i mržnjom prema drugima i zato danas blista kao jedan od simbola Hercegovine. Radi se o crkvi svete Kate u Grudama.

U izvješću koje je župnik fra Stanko Pavlović dao svojim župljanima, za 2022. godinu, navodi se što se sve u prošloj godini radilo na Kamenoj ljepotici, na crkvi i župnoj kući, a najavljen je za ovu i početak projekta uređenja stare župne kuće koja bi u budućnosti trebala biti muzej Gruda!

Donacije župniku koji je najveći graditelj u ovom stoljeću gledajući hercegovačke župe, daju mnogi od žitelja Gruda preko naših iz Njemačke pa sve do Amerike.

Međutim, jedno ime se posebno istaknulo u najnovijem izvješću. Radi se o Bosiljki Kranjec. Kako netko reče, tražio sam na Googleu koju firmu ima, ali je ne pronađoh. Međutim, humanitarka koja je darovala čak 100 tisuća dolara, što je u svjetskim okvirima jedna od najvećih pojedinačnih donacija za crkvu, nije naglašena na Googleu, ali će u župi Grude ostati upisana zlatnim slovima. I ne samo zbog posljednje donacije, već zbog činjenica da već desetljećima iz Amerike pomaže župu Grude, piše portal Grude.com.

Bosiljka Kranjec djevojački se prezivala Bušić, a svoje rodne Grude i selo Pešiju napustila je početkom 60-ih godina. U Americi joj se posebno obradovao njen ujak fra Špiro Andrijanić, jedan od najdugovječnijih župnika u St. Louisu i Chicagu. U toj državi je Bosiljka vrijedno radila, imala je zlatne ruke od kojih je stvarala odjevne predmete i popravljala oštećenu robu, a u toj zemlji je i upoznala svog supruga koji je rodom iz Popovače (RH). Brojnim Gruđanima koji bi se našli blizu i obratili za pomoć pomagala je za vrijeme svog radnog vijeka.

Danas u lijepim godinama pokazala je kako svoje Grude ne zaboravlja, pa iako je daleko od svog rodnog kraja i vjerojatno ga za života više neće posjetiti, taj kraj još joj je u srcu i u duši i želi da simbol tog kraja ostane najljepši, za sva vremena.