Home Novosti Kod Jajca pronađene veće količine rude zlata

Kod Jajca pronađene veće količine rude zlata

SHARE

Generalni direktor tvrtke Lykos Balkan Metals Miloš Bošnjaković izjavio je da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.

“Na tri lokacije na teritoriji općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata”, izjavio je Bošnjaković.

Lykos Balkan Metals, tvrtka listirana na Australijskoj berzi, od prošle godine na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, vrši geološka istraživanja putem svoje  firme SNK Metali. Za projekte u Republici Srpskoj prvobitno je osigurao 15,5 milijuna konvertibilnih maraka.

Ispitivanje uzoraka u akreditiranom laboratoriju otkrilo je veoma visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja, a taj geološki potencijal ovog područja ujedno je i investicijski potencijal značajan za razvoj ne samo ove općine, već i unapređenje kvaliteta života stanovnika i poboljšanje ekonomskih prilika na širem području.

Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz Lykosa poručuju da se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cijele BiH, ali i Balkana. U 2023. godini se očekuje da će tvrtka samo u općinu Jezero investirati više od 60 milijuna konvertibilnih maraka.

Za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini ove rude predstoje godine detaljnog rada na lokalitetu. Stoga menadžment Lykos Balkan Metals poziva Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine u cijelosti.