Home Vijesti Nova drama. Osmero Hrvata zaustavljeno u zračnoj luci u Zambiji i odvedeno

Nova drama. Osmero Hrvata zaustavljeno u zračnoj luci u Zambiji i odvedeno

SHARE

Osmero Hrvata koji su tjednima bili pritvoreni u zatvoru u Zambiji zaustavljeno je u zračnoj luci i odvedeno, doznaje Index.

Oni su, podsjetimo, nakon jučerašnje odluke suda, u roku od 48 sati morali napustiti Zambiju. Danas su krenuli prema Hrvatskoj, ali su zaustavljeni u zračnoj luci.

“Zaustavljeni su i čekamo razlog zašto. Nitko trenutno ne zna što se događa. Zovemo na sve strane”, rekla je Indexu odvjetnica Sandra Marković

Sud im jučer naložio da u roku 48 sati moraju napustiti zemlju
Podsjetimo, sud u zambijskoj Ndoli jučer je odbacio optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje djecom i oni u 48 sati moraju napustiti zemlju, potvrdilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

Po odbacivanju optužnice, osmero Hrvata mora u roku od 48 sati napustiti Zambiju. “U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć”, kaže se u priopćenju MVEP-a.