Home Gospodarstvo Kakve se sorte krumpira prodaju u Hercegovini? ‘Severina koliko hoćeš, a nijedna...

Kakve se sorte krumpira prodaju u Hercegovini? ‘Severina koliko hoćeš, a nijedna ne daje…’

SHARE

Prošla godina bila je jedna od najgorih u zapadnoj Hercegovini, kada je urod krumpira u pitanju. Sugovornik nam priča da je kupovao iz tri poljoprivredne radnje, posadio 50 kg i na kraju je samo zakopao na zemlji.

– Čim se nudi toliko imena krumpira zna se da nešto nije dobro. Odakle se to uvozi, kakve se tu kombinacije rade, s kim su vodeći poljoprivredni trgovci u dosluhu, pojma nemam, ali vidim da situacija nije dobra i da se već dugo nisam krumpira najeo. Prošle godine sam namjerno uzimao iz tri radnje, velim, ne može u svakoj ne valjat, i na kraju sam sve posađeno ostavio u zemlji. Ustvari, bilo je pedesetak kila zdravo, ali prvih tjedan dana i kasnije su samo pocrnili i sve sam ih morao baciti – priča nam sugovornik.

Kroz šalu kaže kako su puste Severine u zemlji, a nigdje one koja daje. – Ne znam zna li Severina, originalna, da krumpire po njoj zovu, samo što je to nego ismijavanje krumpira. A ni Jaerla ni Liseta nisu što su bile. Počeo sam tražiti krumpire po planinama i te ću saditi. Ne mogu biti gore od lanjskih koje sam po hercegovačkim radnjama kupovao, i žalim što nisam svake godine, a sadim ih desetljećima, ostavljao svoje krumpire. Treba se narod probuditi i naći domaćeg krumpira negdje. Uvijek postoji netko tko ga čuva – priča nam.

A Hercegovina čeka ljepše vrijeme, odnosno nekoliko sunčanih dana i sadnja će krenuti. Negdje gdje je vrijeme dozvolilo već je i izvršena.