Home Politika Umjesto diplome: Sebija Izetbegović hvalila se položenim tečajevima

Umjesto diplome: Sebija Izetbegović hvalila se položenim tečajevima

SHARE
Senat Univerziteta u Sarajevu s 30 glasova za, pet protiv i šest suzdržanih prihvatio je analizu komisije na osnovu prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava za postdiplomski studij Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Otkako je prihvaćen izvještaj prema kojem nije dokazano da Sebija Izetbegović posjeduje magistarsku diplomamu, ne prestaju kritike i napadi na rad prof.dr. Muhameda Ajanovića i Komisije sarajevskog Univerziteta na čijem je čelu.
Hvalila se položenim tečajevima iz ultrazvuka
Dnevni avaz navodi kako je Hayat TV objavio dokumente i snimke koji bi trebali dokazati kako je školovanje Sebije Izetbegović bilo zakonito, međutim, ne radi se o magistarskom radu, kako navode, nego je direktorica KCUS-a ustupila televiji snimke s obrane svoje doktorske disertacije i diplome s tečaja. Na snimici su, dodaje Avaz, prikazane diplome Sebije Izetbegović s tečajeva iz ultrazvuka i to nekoliko njih, koje nisu dio redovitog akademskog puta.
Muhamed Ajanović, prof.dr. i dekan Stomatološkog fakulteta komentirao je kako je “svu relevantnu dokumentaciju, iz koje je nedvojbeno proistekla preporuka za promjenu člana 77. ZVOKS, imala je i analizirala komisija. Tako da tu nema novih činjenica koje bi opovrgnule ili dovele u sumnju utvrđene činjenice.
Još uvijek nema dokaza o položenim ispitima u Zagrebu
“Citirani član je imperativan i odnosi se na neispunjenje ispitnih obaveza”, rekao je prof. dr. Ajanović za Avaz i pojasnio kako nema dokaza o položenim ispitima u Zagrebu ili priznavanju njih na Medicisnkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prema tadašnjim važećim zakonima i statutu Fakulteta.
Eventualno se može suprotno dokazati, tvrdi Ajanović, postojanje uvjerenja o položenim ispitima, dokaz o priznavanju ispta i upis ispita u ispitne knjige.
“Nedostaje 14 prijava ispita”
Doktorici Izetbegović magisterij je oduzet magisterij zbog 14 ispita koji su bili neophodni da bi pristupila obrani magistarskog rada, a ne zbog bilo čijih točnih ili netočnih izjava, kazao je predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić.
“Nikad mi se nije izgubila nijedna prijava, ni meni ni studentima, a kod nje nedostaje svih 14”
Kurtćehajić je rekao da problem predstavljaju ispiti koji prethode magisteriju, te se bez položenih ispita ne može pristupiti magisteriju, a trebala ih je položiti 14.
“Iz mog iskustva mogu reći da sam ispitao u svojoj višegodišnjoj praksi više hiljada studenata i nikada mi se nije zagubila nijedna prijava. A kod doktorice Izetbegović ne nedostaje jedna, nego svih 14, kako u Zagrebu tako i u Sarajevu, što je u domenu naučne fantastike”, naveo je prof. dr. Kurtćehajić.