Home Vijesti Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine

Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine

SHARE

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine objavilo je oglas za prijem 440 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH. Rok za prijavu je 30 dana. U odnosu na 2008. godinu, kada je prvi put raspisan ovakav konkurs, interes za profesionalnu vojnu službu je šest puta manji. Razlog tome su niske plaće i loši uvjeti rada profesionalnih vojnika.

Biti profesionalni vojnik u Bosni i Hercegovini i nije više izazov kao nekad. Osim što nema interesa mladih, sve je veći broj vojnika koji zbog niskih primanja napuštaju profesionalnu vojnu službu. U Oružanim snagama Bosne i Hercegovine vjeruju da će u ovoj godini imati dovoljno prijava za sva upražnjena mjesta.

ENES SAČIĆ, pukovnik Oružanih snaga BiH

“Vrlo je interesantno za kazati da je u ovom momentu to širok spektar zanimanja koja mi tražimo i da kandidati, djevojke i mladići koji se mogu prijaviti na ovaj oglas, su minimum srednja školska sprema treći stupanj ili više, zavisno od pozicije na koju se prijavljuju.”

Prema novim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, materijalni status pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine trebao bi biti poboljšan. Njihove plaće bi trebale biti povećane između 130 i 300 KM. Tako, plaća vojnika umjesto 749 bit će 882 KM, a plaća brigadira umjesto 1.690 bit će gotovo dvije tisuće KM.

Kadrovska nepopunjenost, nedostatak materijalnih sredstava za boravak profesionalnih vojnih lica i sveukupno loši uvjeti, samo su neki od pokazatelja zabrinjavajućeg stanja u Oružanim snagama u Bosni i Hercegovini. Navodi to parlamentarni vojni povjerenik koji je u protekloj godini boravio u vojarnama u BiH.

BOŠKO ŠILJEGOVIĆ, parlamentarni vojni povjerenik

“Tu treba riješiti statusna pitanja, plaće, naknade – to je jedno, a drugo – mogućnost napredovanja u službi. Mi ne smijemo od mladog čovjeka napraviti vojnika, pa od njega napraviti stražara ili čuvara, itd”.

Političke strukture moraju promijeniti odnos prema Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, naglašavaju analitičari. Jedan od problema je i prekomjernost vojnih objekata koji opterećuju budžet kojim se financira profesionalna vojna služba.

BERKO ZEČEVIĆ, vojni analitičar

“Jako je usporen koncept smanjenja nepotrebnih lokacija koje financijski opterećuju Oružane snage i istodobno značajan broj ljudstva formalno mora biti raspoređen za čuvanje takvih lokacija”.

Oružane snage Bosne i Hercegovine formirane su 2005. godine. Tada je formirana profesionalna vojska sa 10 tisuća vojnika, koliko ih je približno i danas, piše BHRT.