Home Društvo Danijela Brkić: Vjerujem u cjeloživotno učenje

Danijela Brkić: Vjerujem u cjeloživotno učenje

SHARE

Kad joj se pružila prilika za rad u matičnoj kući naša sugovornica, menadžerica Ureda marketinga i korporativnih komunikaciju HP Mostar nije imala dileme. Bila je to mogućnost, kaže, za stjecanje radnog iskustva u organizaciji s više od 700 zaposlenih i za učenje od iskusnih kolega i mentora. Danas, nakon 12 godina Danijela, multitasking mama troje djece s istim žarom radi svoj posao u kojem otkriva nove izazove…

Danijeli Brkić, menadžerici Ureda marketinga i korporativnih komunikacija Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, nakon završetka master studija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu posao u matičnoj kući, kojoj pripada 12 godina, donio je kaže upravo ono što je priželjkivala – izazovno okruženje koje odgovara njenom znatiželjnom karakteru…

– Fakultet me zainteresirao zbog širokog spektra znanja koje je nudio, baš kao i kasnije posao u marketingu. Volim dinamičan poslovni ambijent. Iako, na prvi pogled, moje obrazovanje i  radno mjesto djeluju nespojivo, u biti i jedno i drugo proučavaju čovjeka, njegove akcije i reakcije, preference, želje i mogućnosti da ih ostvari. Kada mi se pružila mogućnost za rad u HP Mostar nisam imala dvojbe. Bila je prilika za stjecanje radnog iskustva u organizaciji koja broji više od 700 zaposlenih, prilika za učenje od iskusnih kolega i mentora, za promatranje procesa i aktivnosti s makrorazine, kao i sudjelovanje u istima. Ono najvažnije je okruženje koje cijeni i potiče fleksibilnost i spremnost za stjecanje novih vještina i znanja – priča Danijela.

Savršeni trenutak

Poslovnu karijeru naša sugovornica gradila je korak po korak. Najprije je radila u Odjelu filatelije, koji je tada bio dio Sektora prodaje i odnosa s javnošću…

– Imala sam odlične mentore i kolege koje su mi dali prilike da učim, sudjelujem u brojnim projektima, te iznesem  ideje i prijedloge. S vremenom unutar Pošte došlo je do organizacijskih promjena. Za mene se to dogodilo u savršenom trenutku, jer sam dotad upoznala način funkcioniranja organizacije i postala sigurnija u svoje interese, afinitete i ciljeve. Tim s kojim radim, kao i podrška i smjernice koje dobivam od mentora, svakako su bitan dio mog profesionalnog razvoja.

Poslovnu svakodnevicu Danijela počinje jutarnjim pregledanjem elektronske pošte, te planiranjem dnevnih zadataka ureda, nakon čega slijedi sastanak s timom…

– Iako smo cijeli dan u kontaktu upravo jutarnji sastanak pomaže svima da budu produktivniji, te usmjereniji na zadatke i ciljeve. Važno je da komunikacija bude potpuno otvorena. Kritičko razmišljanje je poželjno, jer jedino tako je moguće odgovoriti na izazove pred nama i pomicati granice posla koji radimo. Bitan susret u danu je i sastanak s izvršnim direktorom, jer se upravo na tim sastancima određuju glavne smjernice, razvijaju ideje i analiziraju procesi.

Danijela je nedavno postala mama po treći put, pa dinamičnog okruženja ne nedostaje ni po povratku kući…

– Takva svakodnevnica, koju ima svaka mama s djecom može zapravo puno pomoći u razvijanju dobrih osobina i za posao – poput usavršavanju multitaskinga, kao i još boljih reakcijama na nepredvidive situacije. Svaka je žena u svom domu ustvari menadžer zbog količine poslova koje paralelno obavlja. Stječući nove uloge u životu spoznajemo i koliko se prijašnje granice rastezljive, koliko se osobni kapacitet širi u novim okolnostima. Vjerujem da su osobna iskustva s vremenom postala moj najveći resurs za profesionalnu ulogu.

 Znanja i vještine

Malo slobodnog vremena koje joj ostane najradije iskoristi za slušanje zanimljivih podcasta, ili e- knjiga. Želja i planova je puno, ali nastoji u planiranju ostati realna..

– Želim ulagati u nova znanja i vještine. To mogu kroz pohađanje online tečaja iz oblasti marketinga. Ponuda na Courseri je vrlo zanimljiva i treba je iskoristiti. Ulaganje u znanje otklanja strah od budućnosti i načina na koji će se naši poslovi mijenjati. Svaku osobu krasi autentičnost. Vjerujem  u cjeloživotno obrazovanje, čak i onda kad se ono u društvu odviše ne vrednuje. Zadatak svakog od nas je ostaviti trag. Nepovoljne okolnosti ne trebaju biti isprika ako pred sobom imamo jasan cilj – kaže na kraju Danijela Brkić.