Home Zanimljivosti Češće jedite mladi luk! Ovo je 5 razloga zašto!

Češće jedite mladi luk! Ovo je 5 razloga zašto!

SHARE

Mladi luk iz porodice Allium uzgaja se već više od 5000 godina na gotovo svim kontinentima – a posebice je rasprostranjen u Europi, Aziji te Sjevernoj i Južnoj Americi.

Riječ je o jednoj od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudski organizam.

1. Imunitetna bomba
Mladi luk obiluje vitaminima i mineralima. Posebice je bogat vitaminima A i C, koji jamče zdravlje cijelog organizma, snaže imunitet te su učinkoviti borci protiv infekcija u tijelu. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju, zarastanje rana, ali i u liječenju nekih crijevnih bolesti.

 

 

 

2. Čuvar kostiju i zuba
Ovo povrće zelenih listova sadrži i znatne količine kalcija te vitamina K, koji su prijeko potrebni za održavanje gustoće kostiju i zuba. Vitamin K ključan je i u procesu zgrušnjavanja krvi.

3. Saveznik zdravog srca
Mladi luk saveznik je zdravog srca i krvožilnog sustava. Dobar je izvor kalija te biljnog pigmenta kvercetina koji snižava visoki krvni tlak, a sadrži i tvari koje pospješuju cirkulaciju te smanjuju šansu od dobivanja dijabetesa tipa 2.

4. Otvarač probave
Mladi luk, a pogotovo njegovi zeleni dijelovi dobar su izvor prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu i rad crijeva.

5. Saveznik fit tijela
U stotinu grama zelenog luka nalazi se svega tridesetak kalorija pa se zato njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju skinuti kilograme ili održati zdravu tjelesnu masu.

Mladi luk nezaobilazan je dio proljetnih jela i uskrsnog stola. Njegov blagi ljutkasti okus izvrsno se sljubljuje sa šunkom, kuhanim jajima i drugim delikatesama. Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu jela s mladim lukom.