Šetajući kroz prirodu ovih dana možete primijetiti razno cvijeće, a jedan od simbola proljeća i navjestitelja da je zima gotova su upravo divlje ljubičice.
U razdoblju stare Grčke smatrala se simbolom plodnosti, vječnog života i ljubavi.
Divlja ljubičica je nježno ljubičasto cvijeće koje se uz visibabu i jaglace ubraja u prve vjesnike proljeća.
Često rastu u sjenci, ali se i šire na ostalim lokacijama ako su uvjeti povoljni, a najčešće raste u listopadnim šumama.
Osim što je jestiva biljka, ima i ljekovita svojstva. List i cvijet ljubičice ima protugljivična, protuupalna i antiseptička svojstva. Stoga, ublažava infekcije, pomaže kod glavobolje i migrene, potiče detoksikaciju organizma, pomaže kod bolesti dišnog sustava, te ublažava tjeskobu i nesanicu.
Njeni cvjetovi bogati su vitaminima A i C. Najbolje ih je koristiti u salatama, a može se napraviti žele, čaj, sok ili liker. No, jeste li znali da možete napraviti i pitu s ljubičicama?

Foto: Kuhinja i Recepti, pita s ljubičicama
Jufke se razvijaju kao za svaku pitu, a ljubičice daju lijep miris i ukus ovom neobičnom i atraktivnom specijalitetu.