Home Društvo Dr. Taksist: Liječnik Mostarac koji će vas rado voziti po Zagrebu

Dr. Taksist: Liječnik Mostarac koji će vas rado voziti po Zagrebu

SHARE
Gost podcasta “Imam ideju” portala Bljesak.info ovaj put je gospodin Gordan Čustović, doktor medicine, Mostarac koji već 30 godina živi u Zagrebu. Često se u najavama razgovora kaže kako život isptiča neobične storije i tako neke ljude ‘predodredi’ da budu zanimljivi gosti programa, ali u ovom slučaju ne radi se samo o zanimljivoj životnoj priči – radi se doista zanimljivoj osobi. Ovaj bivši učenik mostarske gimnazije “Aleksa Šantić” odlučio se za studij medicine u Sarajevu, sredinom 80-ih prošloga stoljeća, a ratna zbivanja nastala agresijom na BiH zatekla su ga u glavnom gradu na samom kraju studija. Međutim, prije odlaska iz Mostara u kojemu je odrastao, dr. Čustović bio je jedan od onih zaigranih i zapjevanih momaka koji su možda sanjali o nekoj drugačijoj karijeri i životnom pozivu, o čemu govori i u našem podcastu. Bilo kako bilo, Mostar ga je na neki način definirao, oformio i dao mu onaj tako potreban ‘zalet’ za daljnji život.
“Mostar je bio i dan danas jest, ne samo klimatski, nego i sociološki i kulturološki jedan predivan grad. Kad bi čovjek birao, sigurno bi Mostar bio među top gradovima u kojima bi čovjek stjecao i svoja prva saznanja, učio, družio se i može biti samo na ponos”, kaže naš gost o sjećanju na Mostar svoje mladosti. Kaže kako mu je školovanje u Staroj gimnaziji donijelo puno toga dobroga, a prije svega se tu misli na stjecanje dobrog znanja stranih jezika, ali i ostalih znanja, jer je profesorski kadar u tom vremenu uistinu bio vrhunski. Međutim, kao glazbeno nadaren i kreativan gimnazijalac, imao je također priliku pokrenuti i glazbenu grupu “Pro Vobis”, skupa s kolegicama iz razreda. Njegov je bio klavir, a njihov glas. Bila su to vremena koja se nikad ne zaboravljaju… Studij medicine bio je i obiteljska tradicija, tako da se nakon gimnazije upisao na Medicinski fakultet u Sarajevu.
“Dosta je bio zahtjevan studij medicine u Sarajevu. Recimo sarajevska Anatomija bila je toliko zahtjevna da su se studenti prebacivali u Zagreb, Beograd ili Ljubljanu da bi taj ispit riješili. Međutim, neki od nas su to ipak prošli, a kasnije kad se dođe do klinike, sve je ipak bilo lakše…”, kaže naš gost. Pred sami kraj studija ratni kaos je odredio da dr. Čustović krene prema Zagrebu, u kojem se i rodio, ali sve ono što se kasnije događalo po pitanju same medicinske struke, nešto manje je bilo vezano za sami posao liječnika, a u mnogo većoj mjeri se to odnosilo na velike farmaceutske kompanije čiji je suradnik bio duže od 20 godina. Ipak, u jednome trenutku došao je kraj, a čut ćete u objašnjenju kroz razgovor kako se taj ciklus završava.
“Dogodilo mi se da iz tog posla iziđem i sreća je da mi se dogodilo. Bio sam i zatečen, ali kad se to dogodilo, nakon nekog vremena bio sam svjestan koliko emocionalno doživljavam tu jednu katarzu. Taj izlazak iz dijamantima optočenog zlatnog kaveza je za mene, u stvari, bio iskorak iz kojeg sam ja izvukao korist”, kaže dr. Čustović, uz vidno olakšanje. Naravno, kad čovjek iziđe iz takvih poslovnih lanaca, koji osiguravaju egzistenciju i zavidnu karijeru, postavi se pitanje – što dalje? Razmišljajući o tome što raditi u nastavku života, dr. Čustović je odluči pokrenuti vlastitu taxi službu! Na prvu misao – više nego neobično, ali čut ćete zašto je to jedno sjajno zanimanje i što ono čovjeku može donijeti, ukoliko se s time zna snositi i ukoliko se vremenom s time srodi. No, nije to sve, dakako. Usporedo sa svojim prijateljem radi i u antikvarijatu “Zlatarevo zlato”, jednom od značajnijih kutaka te vrste u Zagrebu… i radi planove za još neke projekte. Kako je u glavi uvijek imao ‘ideju više’, pokrenuo je i svoj blog, ali da vam ne bismo sve ispričali, najbolje je poslušajte razgovor u cijelosti i saznajte iz prve ruke što sve život može donijeti ako mu se prepustimo… Više smo nego sigurni da ćete čuti mnoštvo savjeta, pojašnjenja nekih životnih dilema i kompleksnih situacija, a nadamo se da ćete dijelom moći i sami donijeti korisne zaključke o vlastitom životnom putu.