Home Gospodarstvo VIDEO: Zapadni ulaz u Ljubuški ponovno će krasiti nasadi vinove loze

VIDEO: Zapadni ulaz u Ljubuški ponovno će krasiti nasadi vinove loze

SHARE

Na 40 hektara ljubuške zemlje koja godinama nije korištena zasadit će se više od 150 tisuća trsova vinove loze. Grad Ljubuški ovu je zemlju dao na koncesiju šestorici vinogradara članova udruge Vinara i vinogradara Ljubuški.

Ekipa PROTV snimila je sadnju trsova vinogradara Begića, a Marin Buntić ih je odveo u svoju obiteljsku vinariju

Pogledajte više u prilogu koji je napravila Matea Jolić za ProTV

Po provedenom natječajnom postupku koncesiju na lokaciji u Ljubuškom dobili su Vinarija Buntić, Catena, Vino Milas, Vinarija Begić, Vinogradi Nuić i Vinarija Majić.

Podsjetimo, u listopadu 2020. godine Gradsko vijeće Ljubuški donijelo je odluku o pokretanju postupka o dodjeli koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog. Odluci Gradskog vijeća prethodila je odluka Vlade ​Zapadnohercegovačke županije o davanju suglasnosti Gradu Ljubuškom za dodjelu koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog. Naime, ​Zapadnohercegovačka županija nositelj je prava posjeda zemljišta bivše vinarije Hepok.

– Vinogradarstvo i vinarstvo jednostavno je utisnuto u ljubuški DNK. To je jedan od simbola Ljubuškog. Ljubuški je ishodište vinogradarske i vinarske proizvodnje u BiH. To je grad koji, uz najstariji muzej, ima i najstariju vinariju u BiH – kazao je prilikom potpisivanja ugovora dopredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija Toni Kraljević za čijeg je predsjedanja Općinskim vijećem pokrenuta inicijativa povratka ovog zemljišta, a glavna prepreka bili su imovinsko-pravni odnosi. Inače, proizvodnja vina u Ljubuškom datira još od davnina. Naime, Vinarija u Ljubuškom djelovala je još od 1882. godine i kao takva je predstavljala najstariju vinariju u Bosni i Hercegovini. Upravo je loza s Plantaže bila zaslužna za vrhunsku kvalitetu vina ove vinarije.