Home Gospodarstvo Mladi odlaze, umirovljenici rade

Mladi odlaze, umirovljenici rade

SHARE
42109256 - senior man working at home

Teška ekonomska i društveno-politička situacija dovele su do sve većeg odliva stanovništva, što za posljedicu ima nedostatak radne snage. Prema trenutnim procjenama, našoj zemlji nedostaje 30.000 radnika, od toga 20.000 u FBiH i 10.000 u entitetu RS.

Osim toga, inflacija i poskupljenja doveli su do toga da umirovljenici jedva preživljavaju i svakodnevica im biva sve teža. To je razlog zbog kojeg sve više građana nastoji zadržati svoj angažman i nakon umirovljenja. Poslodavci ističu da je taj kadar, bez obzira na godine, poželjan jer ima radno iskustvo i znanje.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da su poslodavci u FBiH predložili da se i ova oblast zakonski uredi te da imaju zakonska rješenja.

-Trenutno mogu raditi samo umirovljenici koji su stekli uvjete za punu mirovinu, s tim da imaju pravo da primaju mirovinu, ali im se moraju plaćati puni doprinosi kao radniku. Svi ovi koji su u mirovini po nekim drugim osnovama nemaju pravo da rade, odnosno, ako žele raditi, moraju zamrznuti mirovinu i ne primati je, što se, naravno, baš i ne isplati – kazao je Smailbegović.

Ipak, zbog teške ekonomske situacije i zakonske regulative smatra da je veliki broj umirovljenika zaposlen na crno.

– Jednostavno treba napraviti sustav tako da i oni uđu u taj sustav te da plaćaju dio doprinosa, da su prijavljeni, a mislim da nema smisla plaćati pune doprinose – istakao je Smailbegović.

Dodao je kako umirovljenici, iako nisu aktivna radna snaga, mogu biti od pomoći u radu i olakšati trenutnu situaciju. Poslodavci navode da je u periodu sveopćeg nedostatka kadra svaki radnik bitan i da ga objeručke prihvata.

Kada je riječ o RS, u Fondu za mirovinsko i invalidsko osiguranje ovog entiteta kazali su da je, zaključno s veljačom, status osiguranika, odnosno zaposlenog imalo 6.830 umirovljenika.

Od toga, njih 6.384 su korisnici starosnih mirovina, a 446 invalidskih.