Radi se o starom receptu kako su to radile naše bake koji je objavljen u ‘Knjizi za svaku ženu’ izdanu davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj tiskari.
U ovaj starinski recept ide dosta meda, ali možete ga zamijeniti šećerom. Miješana marmelada odlična je na palačinkama, ali i na šniti kruha na koju ste najprije namazali malo maslaca, piše 24sata.
Sastojci za marmeladu naših baka:
- 2 kg borovnica
- 1/4 kg jabuka
- 1/4 kg kruške
- 1/4 kg zrelih buča (oguljenih, izrezanih na male kriške)
- 2 i 1/4 litre vrcanog meda
- cimet i klinčići
Postupak:
Borovnice se stave u cjedilo i preliju vrelom vodom tri puta. Zatim se kuhaju sa ostalim sastojcima dok sve ne postane mekano. Kaša se potom propasira i ponovno kuha na laganoj vatri dok ne dobije željena tekstura, piše 24sata.
Marmeladu ulijte u staklenke, poklopite i pasterizirajte.
(www.jabuka.tv)