Home Zanimljivosti Samo jedna čaša dnevno može povisiti sistolički krvni tlak

Samo jedna čaša dnevno može povisiti sistolički krvni tlak

SHARE
Samo jedna čaša dnevno može povisiti sistolički krvni tlak

Je li popiti čašu vina dnevno dobro ili loše?
Znamo da je konzumiranje previše alkohola loše za vas, a nedavno istraživanje također je izazvalo zabrinutost oko umjerene konzumacije vina.

Posebno njegovog mogućeg utjecaja na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Prema istraživanju koje je provelo Sveučilište u Modeni i Parmi, samo jedna čaša dnevno može povisiti sistolički krvni tlak, kako kod muškaraca tako i kod žena, čak i ako ne boluju od hipertenzije.

Kako bi to potvrdili, istraživanje je analiziralo podatke iz 7 istraživanja provedenih u Japanu, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama na uzorku od preko 19.000 odraslih osoba između 20 i 70 godina.

– Oglas –

Sudionici nisu imali prethodnu dijagnozu alkoholizma, prekomjernog opijanja, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili bolesti jetre.

Na početku istraživanja upitani su o njihovoj tipičnoj konzumaciji alkohola, a zatim su ih pratili u prosjeku pet godina.

– Oglas –

Rezultati istraživanja pokazuju da se negativan utjecaj alkohola na krvni tlak povećava tijekom godina, kako kod muškaraca tako i kod žena koji piju u malim količinama.

Iako male količine alkohola blago podižu niži, odnosno dijastolički, krvni tlak kod muškaraca, sistolički krvni tlak predstavlja najveći rizik za zdravlje kardiovaskularnog sustava kod odraslih.

Stoga se preporučuje ograničavanje unosa alkohola, ali, prema ovom istraživanju, najbolja opcija za zdravlje srca je njegovo potpuno izbjegavanje.

U svjetlu ovih otkrića, stručnjaci se zapravo slažu da ne postoji sigurna količina alkohola za krvni tlak.

Istraživanje se može činiti u suprotnosti s prethodnim istraživanjima koja su sugerirala da bi umjerena konzumacija alkohola mogla biti korisna za srce.

Međutim, istraživači ističu da su prethodna možda samo uspoređivala one koji malo piju s onima koji jako piju, ne uzimajući u obzir one koji uopće ne piju.

Stoga ukupna slika možda i nije tako pozitivna kao što se prije mislilo.

– Oglas –