Namex vikend

Batat: Slatki krumpir s mnogo zdravstvenih prednosti

Batat je višegodišnja gomoljasta biljka škrobnog i slatkog okusa, a može se pripremati na razne načine, poput kuhanja, pečenja ili prženja.

Batat je bogat ugljikohidratima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a ima i antioksidativna i protuupalna svojstva.

Zdravstvene dobrobiti batata

Batat je odličan izvor vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sustava. Batat također sadrži beta-karoten, karotenoid koji se u tijelu pretvara u vitamin A i koji ima antioksidativno djelovanje. Beta-karoten može pomoći u prevenciji nekih vrsta raka, kao što su rak pluća, dojke i debelog crijeva.

Batat je također dobar izvor vitamina C, koji je neophodan za sintezu kolagena, rane zacjeljivanje i otpornost na infekcije. Vitamin C također pomaže u apsorpciji željeza iz biljnih izvora.

Jedan srednji batat sadrži oko 37% preporučene dnevne količine vitamina C.

Batat je bogat i vitaminom B6, vitaminom E, folnom kiselinom, niacinom, tiaminom i riboflavinom, te mineralima  kao što su kalij, mangan, bakar, fosfor, magnezij i željezo.

Batat sadrži i vlakna koja poboljšavaju probavu, reguliraju razinu šećera u krvi i kolesterola te pridonose osjećaju sitosti. Ima i protuupalna svojstva, zahvaljujući spojevima koji se zovu antocijani, koji daju batatu ljubičastu boju, a imaju i antioksidativno i anti-kancerogeno djelovanje. Antocijani mogu smanjiti upalu u tijelu, što je povezano s mnogim kroničnim bolestima, kao što su dijabetes, artritis, pretilost i Alzheimerova bolest.

Batat iz pećnice sa slaninom, začinjen origanom i maslinovim uljem.

Uzgoj i konzumacija batata

Batat je biljka koja najbolje uspijeva na temperaturi od 24°C i na dobro dreniranom tlu bogatom organskom tvari. Osjetljiv je na niske temperature i mraz, pa se u našim krajevima sadi u proljeće, nakon zadnjeg mraza.

Batat se može pripremati na različite načine, ovisno o ukusu i želji. Može se kuhati u vodi ili pari, peći u pećnici ili mikrovalnoj, pržiti u ulju ili pripremati na pire.

Može se jesti sam ili kao prilog uz meso ili ribu. Koristi se i za pripremu juha, variva, salata, kruha, kolača ili pita.

Batat je slatkastog okusa, pa se dobro slaže s začinima kao što su cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić ili vanilija.

Batat je ukusna i zdrava namirnica koja može obogatiti vašu prehranu i pružiti vam mnoge hranjive tvari. Isprobajte razne recepte s batatom i uživajte u njegovim blagodatima za vaše zdravlje.

Na linku niže donosimo vam savršen recept za batat koji će vas oduševiti okusom, ali i lakoćom pripreme.

Pravi specijalitet: Zapečeni batat punjen pancetom i mozzarellom

(www.jabuka.tv)