Home Kultura FOTO Svečano otvoren Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

FOTO Svečano otvoren Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

SHARE
FOTO Svečano otvoren Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

Treći FLUM trajat će do 29. rujna, a okupit će lutkare iz cijelog svijeta. U natjecateljskoj konkurenciji natjecat će se lutkarska kazsališta iz Francuske, Izraela, Rumunije, Bugarske, Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U utrci za Grand Prix Festivala, statuu “Zlatni svitac“ i još nekoliko značajnih nagrada, ova kazališta izvest će svoje najbolje predstave, a ocjenjivat će ih stručni žiri na čelu sa jednim od najvećih svjetskih lutkarskih majstora Edijem Majaronom.

Od ove godine po prvi put predstave će ocjenjivati i dječiji žiri.

Svečanom otvaranju FLUM-a prethodilo je otvaranje Muzeja lutaka i nove radionice Pozorišta lutaka, piše Večernji list BiH.

– Danas smo otvorili naš Lutkarski muzej na otvorenom koji je dio projekta kojeg smo radili u suradnji s međunarodnom organizacijom “People in Need” u sklopu projekta “Mostar – prostori koji pokreću”. Bila je to kruna projekta koji je trajao jednu godinu, gdje smo pored Muzeja na otvorenom renovirali prilazne zidove Pozorišta, obojili ih te napravili majstorisku radionicu – kazao je direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš.

Uz predstave u natjecateljskom programu, u okviru pratećeg programa bit će održana lutkarska radionica za djecu “Relation – Ships”.

Kmetaš ističe kako će radionica biti finalizirana 28. rujna porinućem brodova od recikliranih materijala u Neretvu, ispod Starog mosta.

Prateći program FLUM-a obilježit će, uz ostalo, dvije promocije knjiga o lutkarstvu i stvaralaštvu za djecu, i to knjiga Marijane Petrović, glumice i dramaturginje iz Beograda, „O glumcu sa lutkom“, i knjiga Nedžada Maksumića, glumca i reditelja iz Mostara, „Šuma na kraju svijeta i drugi komadi za djecu“.

FOTO: HMS

U okviru Trećeg međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru realizirat će se i veliki projekt pod nazivom UNIMA Puppetry Collaboratorium.

Uz to, bit će održana i Osnivačka skupština UNIMA centra u Bosni i Hercegovini na kojoj će pored članova UNIMA International, sudjelovati i predstavnici kazališta iz Bosne i Hercegovine.

FOTO: HMS

Inače, UNIMA je svjetska asocijacija lutkara, koja broji preko 7000 članova iz cijelog svijeta i koja je službeno podržala ovaj mostarski lutkarski Festival.

U sklopu UNIMA-inog učešća na Festivalu, bit će održan umjetnički panel pod nazivom “Uvod u dizajn i tehnologiju izrade lutaka”.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, znanostri, kulture i sporta HNŽ, Grad Mostar i Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Ulaz na sve predstave FLUM-a je slobodan./HMS/