Home Društvo Reagiranje zastupnika i izaslanika HDZ BiH – HNS-a BiH u oba doma...

Reagiranje zastupnika i izaslanika HDZ BiH – HNS-a BiH u oba doma Parlamenta FBiH na sve učestalije napade na žene

SHARE
Reagiranje zastupnika i izaslanika HDZ BiH – HNS-a BiH u oba doma Parlamenta FBiH na sve učestalije napade na žene

U posljednje vrijeme svjedočimo sve učestalijim napadima na žene. Počinju vrijeđanjem, nastavljaju verbalnim i fizičkim napadima, a u najtežim slučajevima završavaju ubojstvom, uz prijenose najtežih oblika nasilja na društvenim mrežama. Na takve napade nitko ne smije ostati ravnodušan, moraju se poduzeti žurne zakonske mjere zaštite i prevencije, a svatko od nas jasno i glasno ustati i progovoriti protiv govora mržnje i nasilja nad ženama.

U tom kontekstu ne možemo „zatvarati oči“ pred činjenicom da posljednih mjeseci zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koristi javni prostor kako bi vrijeđao, a zatim i prijetio obračunom „oči u oči“ jednoj ženi. Iako je nije imenovao te joj tako uskratio mogućnost pravne zaštite, nama je sasvim svejedno je li u pitanju zastupnica, izaslanica ili bilo koja druga žena, nečija supruga, sestra ili poznanica.

Nedvojbeno je da su uvredljive riječi i poziv na obračun upućeni ženi! I to baš od zastupnika Zastupničkog doma, ujedno i predsjednika Povjerenstva za informiranje koji je ovu dužnost zloupotrijebio na najgori način nazvavši jednu ženu „nacionalističkom budaletinom“ i „zmijurinom kamenjarkom“ što je krajnje neprihvatljiv oblik komuniciranja, ne samo u javnom prostoru.Kad takve riječi javno izgovorI zastupnik onda je to još sramnije i traži najstrožiju osudu!

Nitko od njegovih stranačkih kolega dosad se nije oglasio, a reakcija je izostala i od strane nevladinih i organizacija za zaštitu ljudskih prava. Budući da su svi nabrojani ostali nijemi i na brojne druge slučajeve izljeva mržnje motiviranih međunacionalnom netrpeljivošću od strane istog zastupnika, postavljamo pitanje jesu li sve žene i narodi u BiH jednaki? Pitamo se i jesu li neke žene manje vrijedne jer pripadaju određenoj političkoj, odnosno stranačkoj skupini i znači li to da ih se može vrijeđati i omalovažavati bez bilo kakve reakcije?

Stoga, kad govorimo o napadima na žene, osudimo i reagirajmo zakonskim procedurama najprije prema javnim, izabranim osobama u vlasti koji koriste govor mržnje, javno napadajući i vrijeđajući žene. Nedopustivo je i za svaku osudu da se jezikom mržnje i vrijeđanja žena bez ikakve odgovornosti i kazne koriste oni koji bi svojim radom u najvišim zakonodavnim tijelima Federacije BiH trebali predvoditi procese koji će rezultirati zaštitom svake žene, bez obzira je li u pitanju nečija majka, sestra, supruga, susjeda, zastupnica ili izaslanica u Parlamentu Federacije BiH.

Vrisak.info