Home Društvo Bećirović i Komšić prelijevaju iz šupljeg u prazno, državnu imovinu nitko nikad...

Bećirović i Komšić prelijevaju iz šupljeg u prazno, državnu imovinu nitko nikad neće rješiti niti može pripadati BiH

SHARE

U službenu proceduru Predsjedništvu BiH danas, 3. istopada, upućen je prijedlog državnog zakona o imovini. Predlagači zakona su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

Tim povodom obratio se Denis Bećirović.

“Danas sam u proceduru Predsjedništva BiH uputio državni zakon o državnoj imovini zajedno s kolegom Komšićem. Ovo je jedan od najsloženijih i najvažnijih zakona u postdejtonskoj BiH zajedno s velikim brojem stručnjaka na pripremi ovog zakona radili smo više od šest mjeseci”, rekao je.

Kazao je kako je prije upućivanja ovog zakona razgovarao i sa predsjednicima stranaka bosanskohercegovačke orijentacije (koje su mu to) koji su također podržali tekst ovog zakona.

“Važno je okupljati bosanskohercegovačke snage oko kapitalnih pitanja za državu. Bh. politika mora znati šta hoće i to što hoće mora znati predočiti u pravne i druge akte. Pri tome, strogo ćemo voditi računa da se naša politika odvija u okvirima Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i poslovnika o radu državnih organa vlasti.

Prema članu 8 predloženog zakona o imovini, Bosna i Hercegovina je nositelj prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom. Entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati onom državnom imovinom koja ima je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese parlament BiH”, rekao je Bećirović.

Istakao je da je ovaj zakon u interesu svih ljudi u BiH i uvažava potrebe i interese svih nivoa vlasti u BiH.

“Zakon predviđa da su u BiH svi dužni da poštuju i vode računa o pravnoj stečevini EU. Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi BiH, a ne entitetima.

Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno-suverena vlast. Ne zaboravimo, i odlukom Ustavnog suda BiH, zauzet je konačni i obavezujući pravni stav, a to je da država BiH je nasljednik imovine Socijalističke, odnosno Republike BiH i imovine bivše SFRJ.

Dakle, reguliranje tog pitanja je u nadležnosti državnih organa vlasti. Također, Sporazum o sukcesiji navodi da državna imovina pripada BiH. To su neoborive činjenice. Da zaključim, Bosna i Hercegovina kao i sve druge članice UN-a mora imati sve prerogative nezavisne i suverene države uključujući i državnu imovinu”, istakao je Bećirović u svom obraćanju.

The post Bećirović i Komšić prelijevaju iz šupljeg u prazno, državnu imovinu nitko nikad neće rješiti niti može pripadati BiH first appeared on ABCportal.info.

Objava Bećirović i Komšić prelijevaju iz šupljeg u prazno, državnu imovinu nitko nikad neće rješiti niti može pripadati BiH pojavila se prvi puta na ABCportal.info.