Home Društvo Martinović: Pregovori pri kraju, Marija Buhač kandidatkinja za predsjednicu Vlade HNŽ

Martinović: Pregovori pri kraju, Marija Buhač kandidatkinja za predsjednicu Vlade HNŽ

SHARE
Martinović: Pregovori pri kraju, Marija Buhač kandidatkinja za predsjednicu Vlade HNŽ

Višemjesečni pregovori oko formiranje Vlade u HNŽ su u završnoj fazi i po prvi put u ovoj županiji vladu bi mogli činiti HDZ, SDP i SDA, na čelu sa ženom i to HDZ-ovom Marijom Buhač, koja rukovodi Sektorom za zdravstvo u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Ovu informaciju je potvrdio član pregovaračkog tima Tomislav Martinović (HDZ), uoči današnje sjednice Skupštine HNK u Mostaru, koja upravo zbog političkih previranja i iščekivanja nove vlasti u županiji nije zasjedala pola godine.

Naglasio je kako bi novu parlamentarnu većinu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji trebali činiti HDZ, SDP i SDA, te podsjetio da je za formiranje vlasti u HNŽ potrebno imati 20 od 30 ruku, što je težak i mukotrpan proces, koji se mnogo razlikuje od ostalih županija.

“Pregovori su u završnoj fazi. Što se tiče HDZ-a tu nema nikakvih nejasnoća, a ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore, tehnički i oko raspodjele mandata i svega ostalog što je bitno za potpisivanje koalicijskog sporama i na tome rade vrlo intenzivno. Očekujemo da bi ti razgovori eventualno mogli biti završeni ovoga tjedna” kazao je Martinović.

Naglasio je kako po pitanju kvota i raspodjele ministarstava, što se tiče rasporeda koji pripada konstitutivnim narodima, neće biti promjena i ono će ostati kako je funkcioniralo do sada.

Na pitanje portala Klix.ba ko će biti nova mandatarka je kazao kako je ono vezano za završetak pregovora i potpisivanje koalicijskog sporazuma, da HDZ ima najveći broj mandata u Skupštini HNŽ, te mu pripada pravo da ponudi mandatara i da će to biti, kako je već dugo najavljivano predsjednica.

“HDZ BiH će predložiti Mariju Buhač za predsjednicu koja će imati zadaću da sastavi novu Vladu HNŽ. Ali to je dio ukupnog sporazuma, kad postignemo kompletan stranački dogovor i potpišem koalicijski sporazum, a onda ćemo riješiti i to pitanje, jer dok ne riješimo sva pitanja nismo dobili ništa”, zaključio je Martinović.

Klix.ba