Home Nekategorizirano Uoči svetkovine sv. Franje podsjećamo na obred preminuća

Uoči svetkovine sv. Franje podsjećamo na obred preminuća

SHARE
Uoči svetkovine sv. Franje podsjećamo na obred preminuća
obred-preminuca

Preminuće sv. Našega oca Franje spomen je smrti Franje iz Asiza. Obolio je teško od mnogih bolesti, iscrpljen pokorom, opečaćen Kristovim ranama Franjo smjerno očekuje smrt jer nam je ‘brat liječnik’ jasno navijestio: “…umrijet ćeš krajem rujna ili četvrtog listopada”.

Nalazi snagu i raširenih ruku kliče: “Dobro mi došla, sestro moja smrti!” Traži od braće da ga prenesu u Porcijunkulu. Ondje zamoli da mu iz Ivanova Evanđelja (Iv 13, 1-15) pročitaju Isusov oproštajni govor i izvješće o pranju nogu. Potom braći razdijeli komadiće kruha. Zatraži da ga polože na zemlju gologa, raširi ruke kao na križ.

Braća mu pjevaju “Pjesmu stvorova” te s njima otpjeva psalam 142. I Franjo preminu navečer 3. listopada 1226, u dobi od 44 godine. Ostade među njegovom braćom sjećanje njegovog prijelaza k Ocu na nebu, te ga iznova i na njegov način obredom obnavljaju.

 

Trodnevnu pripravu za sv. Franju započela je u nedjelju, 1. listopada večernjom sv. misom u 18 sati na Humcu. večeras, u utorak, 3. listopada, nakon sv. mise biti će Obred preminuća sv. Franje. Pozivamo krizmanike i njihove roditelje na sv. misu na Humac u 18 sati. Nakon sv. mise biti će prozivanje, predstavljanje i predavanje za krizmanike i roditelje, te dogovor oko početka župnog vjeronauka.

U srijedu, 4. listopada, na svetkovinu sv. Franje, na večernjoj sv. misi u 18 sati proslavit ćemo dan prosvjetnih djelatnika te moliti za njih i za sve one koji skrbe oko odgoja naše djece i mladih.

 

PROSLAVA SV. FRANJE ASIŠKOG NA HUMCU

Utorak, 3. listopada 2023. – UOČNICA

17,20 sati – Franjevačka krunica
18 sati – Pobožnost i sv. misa (sudjeluju kandidati za sv. krizmu) OBRED PREMINUĆA SV. OCA FRANJE
Poslije sv. mise roditeljski sastanak

 

Srijeda, 4. listopada 2023. – SVETKOVINA

17,20 sati – Franjevačka krunica
18 sati – Svečana sv. misa
Pozivamo sve prosvjetne djelatnike, framaše, trećare i sve naše župljane na ovu proslavu utemeljitelja i velikog sveca.
Zakuska u samostanskom klaustru

 

Možda je ilustracija koja prikazuje Jedna osoba, marama za glavu i tekst

Objava Uoči svetkovine sv. Franje podsjećamo na obred preminuća pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.