Home Društvo Zbog nelegalanog prometa životinja, afrička svinjska kuga zabilježena i u Hercegovini

Zbog nelegalanog prometa životinja, afrička svinjska kuga zabilježena i u Hercegovini

SHARE
Zbog nelegalanog prometa životinja, afrička svinjska kuga zabilježena i u Hercegovini

Minić je rekao da je oko 70 svinja iz ugroženog područja transportirano u Hercegovinu, a nalazi su pokazali da je više od 80 posto ispitanih svinja pozitivno na virus afričke kuge.

“Riječ je o klasičnom kršenju mjera i širenju bolesti i bit će podnesene kaznene prijave protiv svih koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti”, poručio je Minić.

On je dodao da od kraja sljedećeg tjedna nastavljaju isplatu štete prouzročene afričkom kugom svinja.

On je naveo da će biti donesen i pravilnik koji će propisati nivo biosigurnosnih mjera kako bi se moglo sigurno nastaviti sa svinjogojstvom.

“Donošenjem mjera, uspjeli smo spasiti više od pet tisuća svinja, interventnim otkupom spasili smo više od sedam tisuća najkvalitetnijih svinja, a permanentno sprovodimo i aktivnosti koje se odnose na nelegalan promet životinja”, rekao je Minić.

On je naveo da je do sada eutanazirano oko 48.000 svinja u RS.

Republički veterinarski inspektor RS Vladimir Milijević upozorio je da se prilikom transporta svinja mora imati uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja ili da dolaze iz nezaraženog područja.

“U suprotnom, kazna za pravnu osobu iznosi od 3.000 do 9.000 KM, za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 1.500 KM, koliko i za fizičku osobu, te za samostalnog poduzetnika od 1.000 do 3.000 KM”, rekao je Milijević.

On je naglasio da će svi koji budu uhvaćeni u nelegalnom transportu dobiti kaznene prijave.

Dnevnik.ba