PRIPAZITE – Počinje sezona kestena, ali neki ljudi bi ih trebali izbjegavati
Od listopada do prosinca traje sezona kestena, mnogima omiljene jesenske namirnice, prenosi Index. Iako je riječ o orašastom plodu, njegova tekstura razlikuje se od ostalih namirnica iz te obitelji jer kesten ima nizak udio masti, a visok udio vode.
Porcija od 100 grama sirovih kestena osigurava 170 kalorija, 2 grama proteina, 2.7 grama masti, 36.6 grama ugljikohidrata, 7 grama šećera, 500 miligrama kalija i 5.5 grama vlakana.
Zdravstvene dobrobiti kestena
Izvor su antioksidansa
Kesteni sadrže niz zaštitnih antioksidansa, uključujući vitamin C i karotenoide lutein i zeaksantin, plus razne biljne spojeve uključujući polifenole poput galne kiseline i tanina. Ove hranjive tvari i biljni spojevi štite stanice od oštećenja i mogu pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti.
– Oglas –
Zdravi su za srce
Budući da su izvor polifenola poput galne i elaginske kiseline, kesteni mogu pomoći u zaštiti srca od oksidativnog stresa. Kesteni su i dobar izvor kalija koji je važan za regulaciju krvnog tlaka.
– Oglas –
Imaju visok udio vlakana
Kesteni su izvrstan izvor vlakana koja podržavaju rad probave. Vlakna također djeluju kao prebiotik, potiču crijevne bakterije i zauzvrat pomažu u održavanju zdravih crijeva i crijevne flore.
Mogu poboljšati upravljanje šećerom u krvi
Iako kesteni sadrže više ugljikohidrata od ostalih orašastih plodova, dodatna vlakna koja sadrže pomažu regulirati njihovo otpuštanje. Čini se da antioksidansi koje sadrži kesten, poput galne i elaginske kiseline, poboljšavaju odgovor naših stanica na inzulin, što čini kontrolu šećera u krvi učinkovitijom.
Mogu pomoći u kontroli tjelesne težine
Kesteni nam mogu pomoći u smanjenju apetita u usporedbi s drugim orašastim plodovima. Također imaju manje masti i kalorija. Uz to, obećavajuće studije provedene na životinjama sugeriraju da dodavanje kestena prehrani može smanjiti nakupljanje sala na trbuhu.
Jesu li kesteni sigurni za sve?
Kesteni su u kategoriji osam orašastih plodova koji predstavljaju uobičajeni rizik od alergija. Neki ljudi mogu biti alergični na kesten iako toleriraju primjerice kikiriki i obratno.
Sirovi kesteni sigurni su za većinu ljudi, ali budući da sadrže tanine, mogu uzrokovati probavne smetnje i mučninu kod nekih pojedinaca, osobito kod onih koji imaju bolest jetre ili probleme s bubrezima.
Osobe koje su podložne alergijama ili imaju alergije na orašaste plodove svakako bi se trebale posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što uvrste ovaj orašasti plod u svoju prehranu.
– Oglas –