Namex vikend

Kako da kiseli kupus bude “žut k’o dukat”?

Tijekom zimskih dana kiseli kupus jedna je od omiljenih namirnica. Od njega se mogu praviti jela poput sarme, podvarka, kuhanog kupusa ali i salate koje su veoma bogate vitaminima i jačaju metabolizam.

Ono što razlikuje domaći od kupovnoga kupusa je njegova upečatljiva žućkasta boja koja mu daje poseban ukus. Tajna je u postupku kiseljenja kupusa.

Prvo očistite glavice kupusa od prvoga sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili korijen i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.

Nakon što naredate kupus u buretu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko komada dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni okus kupusu.

Tijekom kiseljenja potrebno je provjeravati bistrinu rasola i miris kupusa.

Najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa je sredina listopada.

Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahtjeva stabilnu temperaturu i bez oscilacija (od 18 do 21 stupanj).

Najbolje mjesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gdje nema prevelikih razlika u temperaturi.