Posna verzija omiljene salate.
Sastojci:
– 2 mrkve (200 g)
– 2 krumpira (250 g)
– 1/2 šalice graška
– 1 šalica nasjeckanih kiselih krastavaca
Sastojci za majonezu:
– 150 g kuhanog slanutka
– 120 ml tekućine u kojoj se kuhao slanutak
– 50 ml ulja
– 1/2 žličice soli
– 1/2 žličice senfa
– 1 žlica limunovog soka ili octa
– papar i sol po ukusu
Priprema posne majoneze:
Za pripremu majoneze potreban vam je štapni mikser.
Slanutak stavite u užu dublju posudu (možete i staklenku), usitnite ga štapnim mikserom – miksajte što duže.
Dodati začine i postupno dodavati ulje i tekućinu u kojoj se kuhao slanutak uz neprestano miješanje.
Posna majoneza je gotova.
Priprema francuske salate:
Posna francuska salata priprema se na isti način kao i ona masna.
Povrće skuhati na uobičajeni način, kad se ohladi, nasjeckajte ga (mrkvu i krumpir).
Količine povrća su okvirne, možete ih povećati ili smanjiti, ovisno o tome kakvu posnu francusku salatu volite – sočniju ili “sušlju”.
Jedna šalica nasjeckanih krastavaca je oko 5-6 krastavaca.
Miksati povrće i posnu majonezu, majonezu od slanutka.
Začinite po želji, dodajte sol i papar. Po ukusu možete dodati i neko drugo povrće i začine.
S obzirom da je omjer sirovog i kuhanog slanutka otprilike 1:2,5 (od 100 grama sirovog slanutka dobit ćete cca 250 grama kuhanog) kada ga kuhate kuhajte više (da ne skuhate samo 100 grama ).
Od ostatka možete napraviti humus, na primjer.