Namex vikend

Recept za posnu francusku salatu

Posna verzija omiljene salate.

Sastojci:

– 2 mrkve (200 g)

– 2 krumpira (250 g)

– 1/2 šalice graška

– 1 šalica nasjeckanih kiselih krastavaca

Sastojci za majonezu:

– 150 g kuhanog slanutka

– 120 ml tekućine u kojoj se kuhao slanutak

– 50 ml ulja

– 1/2 žličice soli

– 1/2 žličice senfa

– 1 žlica limunovog soka ili octa

– papar i sol po ukusu

Priprema posne majoneze: 

Za pripremu majoneze potreban vam je štapni mikser.

Slanutak stavite u užu dublju posudu (možete i staklenku), usitnite ga štapnim mikserom – miksajte što duže.

Dodati začine i postupno dodavati ulje i tekućinu u kojoj se kuhao slanutak uz neprestano miješanje.

Posna majoneza je gotova.

Priprema francuske salate: 

Posna francuska salata priprema se na isti način kao i ona masna.

Povrće skuhati na uobičajeni način, kad se ohladi, nasjeckajte ga (mrkvu i krumpir).

Količine povrća su okvirne, možete ih povećati ili smanjiti, ovisno o tome kakvu posnu francusku salatu volite – sočniju ili “sušlju”.

Jedna šalica nasjeckanih krastavaca je oko 5-6 krastavaca.

Miksati povrće i posnu majonezu, majonezu od slanutka.

Začinite po želji, dodajte sol i papar. Po ukusu možete dodati i neko drugo povrće i začine.

S obzirom da je omjer sirovog i kuhanog slanutka otprilike 1:2,5 (od 100 grama sirovog slanutka dobit ćete cca 250 grama kuhanog) kada ga kuhate kuhajte više (da ne skuhate samo 100 grama ).

Od ostatka možete napraviti humus, na primjer.