Home Društvo ODRŽAN JE 28. FORUM HRVATSKIH MANJINA: Predstavnike institucija RH valja uključiti u...

ODRŽAN JE 28. FORUM HRVATSKIH MANJINA: Predstavnike institucija RH valja uključiti u sve manifestacije hrvatskih manjinskih zajednica

SHARE
ODRŽAN JE 28. FORUM HRVATSKIH MANJINA: Predstavnike institucija RH valja uključiti u sve manifestacije hrvatskih manjinskih zajednica

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u petak, 17. studenoga održan je 28. Forum hrvatskih manjina na temu „Veze hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH u desetljeću hrvatskoga članstva u Europskoj uniji“.

Uz predstavnike mnogobrojnih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih institucija, na Forumu su učestvovali predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije. Stručni skup pozdravili su izaslanica predsjednika Sabora RH, gđa Zdravka Bušić, predsjednica Saborskog odbora za Hrvate izvan RH; izaslanik Premijera,  Gordan Grlić Radman, Ministar vanjskih i europskih poslova i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, prof. Mijo Marić.

U skladu s temom 28. Foruma hrvatskih manjina, a uzimajući u obzir dosadašnji stupanj i kvalitetu kulturnih, obrazovnih i znanstvenih veza matične države i hrvatskih nacionalnih manjina u Europi, prisutni su valorizirali imenovanu temu i koncipirali slijedeće zaključke:

-Zauzimamo se za provedbu međunarodnih pravnih obveza glede manjinskih prava.

-Podupiremo skrb Republike Hrvatske u nastojanjima za potpuniju provedbu ratificiranih sporazuma o zaštiti prava hrvatskih manjina koje je Republika Hrvatska potpisala s njihovim domicilnim državama.

-Veze Hrvata izvan RH s hrvatskim manjinskim zajednicama u području obrazovnih, kulturnih i znanstvenih ustanova u RH valja ojačati uključivanjem manjinskih zajednica u sve obrazovne, kulturne i znanstvene manifestacije u RH.

-Predstavnike institucija RH valja uključiti u sve manifestacije hrvatskih manjinskih zajednica s reprezentativnim uzorcima nacionalne kulture.

-Hrvatske manjinske institucije trebale bi dva puta godišnje napraviti prijedloge potrebnih/potencijalnih suradnji s hrvatskim kulturnim, znanstvenim i obrazovnim institucijama (nastavnicima i studentima), dostaviti ih Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Rh/ili HMI, koji će ih javno objaviti/uputiti nastavnicima.

-Podržavamo razmjenu reprezentativnih uzoraka nacionalne kulture koju provodi Ministarsvo kulture i medija.

Fenix-magazin/MMD