Home Politika Bošnjak s rektorima razgovarala o razvoju visokog obrazovanja u BiH

Bošnjak s rektorima razgovarala o razvoju visokog obrazovanja u BiH

SHARE
Bošnjak s rektorima razgovarala o razvoju visokog obrazovanja u BiH

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak održala je danas u Sarajevu sastanak s članovima Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine, na kojem je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis razgovarano o razvoju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su nazočili rektor Univerziteta u Banja Luci i predsjedavajući Rektorskog zbora BiH prof. dr. Radoslav Gajanin, prorektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zdenko Klepić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Milan Kulić, rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj i rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović, kao i ravnatelj Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine Enes Hašić.

U središtu diskusije bile su neophodne izmjene Okvirnog zakona o visokom obrazovanju, a konstatirana je i potreba usklađivanja propisa na svim razinama nadležnih vlasti s Okvirnim zakonom u skladu sa suvremenim izazovima i standardima visokog obrazovanja.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim nadležnostima, podupire svaki napor usmjeren ka unaprjeđenju sektora visokog obrazovanja, a ministrica Bošnjak posebice je istaknula da je ulaganje u znanost od ključnog značaja za razvoj društva.

Ostala važna pitanja koja su razmatrana tijekom sastanka uključuju donošenje kvalifikacijskog okvira i intenziviranje suradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine te Rektorskog zbora. Intenziviranje ovakve suradnje, uz redovito ocjenjivanje napretka, razmjenu iskustava i primjera dobre prakse, od suštinskog je značaja za izgradnju kapaciteta i aktivno učešće Bosne i Hercegovine u Europskom prostoru visokog obrazovanja.

Ministrica Dubravka Bošnjak izrazila je zadovoljstvo što je sastanak pružio priliku za otvoren dijalog između relevantnih aktera u području visokog obrazovanja te se očekuje daljnja konstruktivna suradnja s ciljem unaprjeđenja kvalitete visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini./HMS/