Namex vikend

Brzi recept za prhke raspuknute keksiće

Foto: M’s Bakery

Keksići koje su savršeni za blagdanski stol su raspuknuti keksići s čokoladom. Jednostovani za pripremiti, a tako su dobri, i okusom i izgledom.

Raspuknuti keksići – sastojci:

  • 200 g tamne čokolade ( ja sam koristila 52 % )
  • 50 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 burbon vanilija šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • pola žličice praška za pecivo
  • šećer u prahu za valjanje

Raspuknuti keksići – priprema: 

  1. Rastopite čokoladu i maslac na pari, i ostavite da se malo ohladi. Tucite jaja i šećer dok ne budu pjenasta, dodajte burbon vanilin šećer.
  2. Lagano špatulom ili kuhačom umiješajte smjesu čokolade i maslaca u smjesu žumanjaka, lagano umiješajte i brašno sa praškom za pecivo i soli (najmanje 3 puta sipajte brašno, lakše ćte sjediniti smjese).
  3. Zdjelu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 2-3 sata, a može i preko noći.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, obložite lim papirom za pečenje.
  5. Žličicom vadite smjesu i oblikujte kuglice i dobro uvaljajte u šećer u prahu.
  6. Slažite ih na papir za pečenje i lagano stisnite sa gornje strane, ostavite razmak između jer narastu u pečenju.
  7. Pecite 11 minuta, ako vam se i čine da nisu pečeni, jesu, moraju ostati mekani i pjenasti, stisnu se dok se hlade.

Savjet: Po želji u smjesu za kolačiće možete dodati ribanu koricu naranče, arancine, metvicu, lješnjake, wisky ili tamniju čokoladu.

Zadovoljna.hr