Home Politika PIC je pristran, Schmidt nije visoki predstavnik

PIC je pristran, Schmidt nije visoki predstavnik

SHARE

Veleposlanstvo Rusije u BiH reagiralo je na jučerašnje priopćenje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC). U njihovom priopćenju stoji:

– U vezi s nedavno održanom sjednicom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mirovnog Sporazuma ponovo izjavljujemo da Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH. Pokušaji pojedinih članova UO PIC-a da tvrde suprotno ne znače legitimizaciju Schmidta, već delegitimizaciju Upravnog odbora. Zato donijeti zaključci ne mogu se smatrati stavom međunarodne zajednice, još više zato što sadržaj dokumenta se izdvaja svojom pristrasnošću i neuravnoteženošću, kamoli da govorimo o tekstualnom kršenju aneksa 4 Mirovnog sporazuma – Ustava Bosne i Hercegovine.

Licemjerno izgledaju mantre o podršci jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kada pokazanim pristupom pojedini članovi UO svjesno podrivaju i jedinstvo, i suverenitet (s intruzivnim Uredom visokog predstavnika), i teritorijalni integritet zemlje.

Vrijednost Mirovnog sporazuma se zaključuje u tome da jeste otvoreni sustav, koji omogućuje da se državnost BiH gradi u skladu s težnjama njenih građana. Ali, kao što pokazuje praksa njegove realizacije, mogu biti održive i vitalne samo one odluke, koje su postignute od strane samih političkih subjekata BiH, a nikako ne one koje su napisane u OHR-u ili u Američkoj ambasadi te donijete, kao što se kaže, „s uperenim u glavu pištoljem“ visokog predstavnika, posredstvom ucjena i nezakonitih sankcija, čime dobivaju sholastički formalno-pravni okvir.

Pozivamo strane u Bosni i Hercergovini da odbace vanjsko mentorstvo, da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup, javljajući turbulentnom svijetu primjer zrelog i odgovornog rješavanja problema radi stvaranja istinski nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine te postizanja blagostanja i mira svih njenih građana”./HMS/