Primorci su samljeli svoje masline, ali ovo za većinu njih nije bila plodonosna godina. Kišilo je u doba cvatnje, a tada nema oprašivanja, pa su maslinari u Topolom i okolnim selima imali tek 10 do 15 posto u odnosu na lanjsku, prosječnu godinu.
– Srećom, Bog to nekako raspodijeli pa je lani rodilo u Topolom, a ove godine je bolje bilo u mjestima pri moru. To je priroda! Imam svojih 250 maslina, 20 godina vodim ovu uljaru i mogu vam reći da tu nema pravila. Isti maslinik, maslina do masline, na jednoj pet a na drugoj 55 kila, a jednako očišćene, jednako gnojene, ista sorta! Logike nema!
Ove smo godine uljaru otvorili ranije jer bilo dosta uboda masline, a zelenijem plodu manje štete napravi. Ove godine se najranije krenulo u branje – kaže Ivo Konsuo koji srdačno dočekuje u svojoj uljari u Topolom.
RANDMAN ILI KVALITETA?
U dvadeset ljeta nije bilo godina koje može poistovjetiti, kaže uljar, pa navodi zanimljiv primjer. Topoljani imaju šest tisuća stabala i lani su obrali sto tona maslina. Toliko Točiljani ne mogu ubrati u sto godina, kaže Ivo, ali priroda je varljiva pa se prvi put u povijesti dogodilo i to da Točionik ima više maslinovog ulja od Topologa.
Više od 90 posto maslina u Primorju su oblice, stara autohtona sorta. Uz njih se sade lastovka i levantinka, dobar oprašivač oblice, a u posljednje vrijeme i talijanske sorte kojima primorski uljar nije oduševljen. Uz 95 posto oblice, u njegovim je maslinicima pet posto lastovke.
– Rijetko će se dogoditi da oblica dvije godine zaredom baš dobro rodi, svjestan sam toga. Lani sam imao 6.200, a ove godine samo 480 kila maslina.
– Prošla je godina bila najbolja po količini ulja, jer se 95 posto maslina obralo u sušnom razdoblju. Treba znati da su masline poput spužve, jako brzo povuku vodu. Ako ste u sušnom razdoblju imali tonu maslina i dobili 160 litara ulja, to je 16 posto. Ostane vam još jedna tona za obrati, ali u ta dva, tri dana padne dobra kiša, maslina će povući 250 kila težine, a ulja će opet biti 160 litara. Ljudi često to ne razumiju pa se pitaju kako ista maslina u nekoliko dana ‘baci’ manje ulja. Dakle, od 1. listopada količina ulja u plodu je uvijek ista, pitanje je samo koliko je vode u njemu, jer maslina može biti 20 do 30 posto teža… Ovu smo uljaru otvorili 2003. godine. Pamtim doba kad bi oko Sisvetih došla slana, zapuhala bura, ostalo bi samo ulje i pica u plodu… E, tad su randmani veliki – objašnjava Konsuo.
A upravo to pitanje, “koliko je bacilo”, uobičajeno je među lokalnim maslinarima.
– Kad usporedite dvije masline, na jednoj 20, na drugoj 70 kila maslina. Ova što ima manje roda, dat će više, jer se to stablo nije borilo za vodu i hranu, za život. Ali, najviše što sam dosad vidio je 24 ili 25 posto. Ne znam što drugi rade, ali iz ove se uljare iznese čisto ulje. Ako na 20 litara ima pet litara taloga, to se ne može računati kao randman. To je škart! – poručuje sugovornik.
No, randman nije jamstvo kvalitete. Za kvalitetno ulje plod treba biti zdrav. Nažalost, mnogo je čimbenika koji negativno utječu na maslinu. Ona se čak i dobro nosi s brojnim štetnicima koji je napadaju, kao što su moljac, stjenica, muha, paunovo oko, medić ili maslinov moljac. Od 15. svibnja do mljevenja masline, pet generacija moljca može napasti maslinu. Mnogo veći problem na kojega maslinari ne mogu utjecati su klimatske promjene.
NEMA ZIME
– Sušna ljeta čak i ne čine toliku štetu koliko blage zime. Nedostaju nam dva mjeseca one stare, prave zime, u vrijeme mirovanja vegetacije, kad maslina odmara. Ovakva klima maslini ne odgovara. Došli smo do toga da su idealniji uvjeti za maslinarstvo u Ljubuškom, nego u Primorju. A kad se tamo nešto radi, samo je nebo granica. Ljudi su takvi da neće posaditi 50 maslina kao ovdje u Primorju, nego odmah tisuću. Sjećate se kad su svi krenuli saditi smilje? Nije se tamo sadilo tisuću, nego odmah sto tisuća komada – komentira Ivo Konsuo.
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede još je 17. studenoga objavila: “Godina je specifična, a tko nije pobrao masline dosad – teško da će imati što brati”. A, uljara, u kojoj je oprema vodećeg svjetskog proizvođača, talijanske tvrtke Pieralisi, još uvijek je u pogonu. Kako to?
DOLAZE NERETVANI
Neumljani više nemaju mogućnost prevoziti svoje masline preko granice čak ni radi prerade. Dobili su svoju uljaru u kojoj besplatno mogu prerađivati.
Međutim, sve više maslinara iz doline Neretve, preko Pelješkog mosta, dovozi svoje masline u Topolo. Oni najprije završe berbu mandarina, od kojih žive, a tek onda se posvete maslini pa je Ivo Konsuo za njih otvorio uljaru i početkom prosinca.
Ovo su njegovi savjeti za maslinare: prvo, važna je rezidba masline.
Krošnja ne smije biti pregusta jer je tada sklonija bolestima. Obvezno je zimsko i proljetno gnojenje i, nešto što mnogi ne rade, a ovaj Primorac kaže da je neophodno, uklanjanje vodopija, izdanaka na debelim granama stabla koji crpe vodu.
Je li ikad kupio maslinovo ulje u trgovini?
– Nikad u životu! Rodio sam se u velikom maslinarskom kraju. U našoj kući nikad nije bilo ispod sto litara ulja. Znam da imate neka ulja po pet, šest eura u Lidla. Talijani navodno iz komina vade još dva posto ulja. To je otrov. To vam je industrija, a ovo ovdje, u Topolom, to je priroda – poručio je Topoljanin.
Objava Idealniji uvjeti za maslinarstvo danas su u Ljubuškom, nego u Primorju. A cijena ulja? Ona je… pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.