Home Kultura Ljubuški: Predstavljena knjiga “Hrvatska u 30 priča” Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića

Ljubuški: Predstavljena knjiga “Hrvatska u 30 priča” Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića

SHARE

Knjiga „Hrvatska u 30 priča“ autora Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića predstavljena je jučer u Ljubuškom.

Uz autore, knjigu su u prepunom Kulturnom centru predstavili prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, sveučilišna profesorica i znanstvena savjetnica Instituta za migracije u Zagrebu te posebna savjetnica hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova, prof. dr. sc. Goran Bandov, sveučilišni profesor i politički analitičar, voditelj Središnjeg ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Mario Šiljeg, sveučilišni profesor i ravnatelj Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer. Programom je moderirala Antonia Ćosić, a u glazbenom dijelu nastupio je Stjepan Lach uz pratnju Luke Bubala na glasoviru.

U knjizi koja ima i izdanje na engleskom jeziku, koje je prošireno dodatnim informacijama o Hrvatskoj, autori pričaju 30 kratkih priča koje oslikavaju Hrvate, odnosno knjiga govori o tome po čemu su Hrvati slični, a po čemu se razlikuju od drugih europskih naroda, o tome što su ključne hrvatske posebnosti u odnosu na druge europske države, što je suvremeni hrvatski identitet, a što čini naš mentalitet, zatim o tome na što su Hrvati ponosni, što smatraju svojim manama, što čini hrvatski način života i čime su Hrvati zadužili svijet, uz ilustracije grafičkog dizajnera i ilustratora Vedrana Klemensa.

O autorima:

Božo Skoko je redoviti profesor strateškog komuniciranja na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i gostujući profesor javne diplomacije na veleučilištu Edward Bernays te publicist i komunikacijski stručnjak. Suutemeljitelj je Millenium promocije (MPR), jedne od vodećih i najstarijih agencija za komunikacijski menadžment u Hrvatskoj. Bivši je novinar i urednik Hrvatske radiotelevizije. Autor je osam knjiga, uključujući sveučilišni udžbenik Strateško komuniciranje država te uspješnice Kakvi su Hrvati (2016.), Hrvatski velikani (2014.) te Hrvatska i susjedi (2010.). Rođen je u Ljubuškom 1976. godine.

Zvonimir Frka-Petešić dugogodišnji je hrvatski diplomat i veleposlanik, koji od 2017. obnaša dužnost predstojnika Ureda predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. Bio je voditelj Službe za javnu diplomaciju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uredio je niz izdanja o Hrvatskoj i njezinu europskom putu, uključujući Hrvatska, zemlja i ljudi (Leksikografski zavod, 2013.). Priredio je mnogobrojne međunarodne izložbe i manifestacije posvećene hrvatskoj kulturnoj i prirodnoj baštini te je autor više od stotinu geopolitičkih zemljovida o ratu u Hrvatskoj i BiH, objavljenih u stručnoj literaturi i francuskim medijima. Rođen je u Parizu 1969. godine.

Predstavljanje knjige „Hrvatska u 30 priča“ upriličeno je u okviru programa obilježavanja Dana Grada Ljubuškog u organizaciji Grada Ljubuškog i HKD Napredak, podružnica Ljubuški./HMS/