Zašto je ona namirnica broj 1 koju biste trebali uvrstiti u vašu prehranu
Leća je izvor željeza za sve, ne samo za vegetarijance i vegane. Samo trebate zapamtiti da željezo sadržano u biljnoj hrani vaše tijelo lakše apsorbira ako se sjetite unositi izvore vitamina C, primjerice začinjavanjem povrća sokom od limuna.
Samo pola šalice kuhane leće može osigurati 15% dnevnih potreba organizma za ovim esencijalnim mineralom.
Također je vrlo zanimljiva namirnica za one koji svoju prehranu žele obogatiti dijetalnim vlaknima.
– Oglas –
Budući da je leća izvor prebiotičkih vlakana, što je vrsta koju preferiraju crijevne bakterije, može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva, a također može pomoći u kontroli razine šećera u krvi i pokazalo se da je prijatelj srcu, snižavajući kolesterol i krvni tlak.
Pola šalice kuhane leće, primjerice, sadrži 9 grama proteina i 8 grama vlakana, što je četvrtina preporučene dnevne količine od 25 do 30 grama dnevno.
– Oglas –
Posljedično, leća potiče osjećaj sitosti i pomaže u održavanju idealne težine. Leća također sadrži najviše folata od svih biljnih proteina.
Unatoč zdravstvenim prednostima leće, postoje neke kontraindikacije za ovu hranu.
Zapravo, leća se u nekim slučajevima ne preporučuje onima koji pate od alergije na nikal, oticanja trbuha i crijevnih problema.
Pitajte svog liječnika za više informacija o ovom pitanju.
Naposljetku, u prehrani onih koji prakticiraju jogu ne preporuča se konzumiranje različitih vrsta crvene leće za večeru, jer se smatraju preteškima, pa ih je bolje odabrati za ručak.
– Oglas –