Home Zanimljivosti Posjetili smo tunel Grič u Zagrebu: Legende i posebnosti ovoga tunela

Posjetili smo tunel Grič u Zagrebu: Legende i posebnosti ovoga tunela

SHARE
Posjetili smo tunel Grič u Zagrebu: Legende i posebnosti ovoga tunela
Posjetili smo tunel Grič u Zagrebu: Legende i posebnosti ovoga tunela
Foto: Hercegovina.in | Tunel Grič Zagreb

Tunel Grič projektiran je davne 1943. godine kao odgovor na bombardiranja za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, a njegova gradnja dovršena je 1945. godine.

Tunel se nalazi ispod Gradeca te povezuje Mesničku i Radićevu ulicu, a za javnost je otvoren u srpnju 2016. Duljina tunela je 350 metara, dok njegova širina varira od 3 metra pa do 5 metara u njegovom središnjem dijelu. Prije nego li je otvoren za širu javnost, povremeno je korišten kao sklonište, a koristio se i kao mjesto mnogih kulturnih događanja, od izložbi do tuluma, radi svoje arhitektonske posebnosti.

Inače, tunel ima šest izlaza, četiri izlaza vode prema Ilici, naduljoj ulici u gradu Zagrebu, a druga dva vode vode do Mesničke i Radićeve ulice. Dio tunela koji je otvoren za posjetioce nalazi se na potezu Mesnička – Radićeva.

Posebnost leži i u tome da tijekom ljetnih mjeseci temperatura tunela nije viša od 20 stupnjeva, stoga je Grič odlično mjesto za osvježenje i zaštitu od oborina, ukoliko si želite skratiti put od Tuškanca do Trga bana Josipa Jelačića. Uz tunel Grič vežu se i brojne legende, budući da je dio velike razgranate mreže podzemnih tunela.

– Oglas –

Osim Griča, o zagrebačkim tunelima pričaju se različite legende koje se povezuju s Medvedgradom i napuštenom bolnicom u Brestovcu. Ulaze u tunel prepoznat ćete lako jer su označeni zagrebačkim grbom, samo obratite pažnju na zagrebački grb na krovu crkve sv. Marka i vidjet ćete podzemna vrata ispod dvorca. Ona zapravo simboliziraju ulaz u skrivenu mrežu zagrebačkih tunela.

Ako je vjerovati legendi, tuneli se protežu cijelim gradom, a većina njih navodno je nestala u potresu daleke 1880. godine, zajedno sa zlatom staro-zagrebačkih zlatara i crkvenim zlatom. Još jedna od najstarijih zagrebačkih legendi govori kako se ispod Zagreba nalazi i “tajni” grad, stoga, posjetiocima ostavlja prostora za maštanje.

– Oglas –

Razgranatu mrežu tunela opisala je i naša prva Hrvatska novinarka Marija Jurić Zagorka, u svom povijesno – ljubavnom romanu “Tajne Krvavog mosta”, gdje je budila maštu mnogih čitatelja, opisujući podzemni život tajnih tunela. Inače, legenda govori kako Grič zapravo označuje ulaz u hodnike, koji se isprepliću ispod Gornjeg grada, a u tim hodnicima skrivala se i junakinja Marije Jurić Zagorke u Gričkoj vještici.

Prije same aktualizacije, tunel je bio zaboravljen i nije se spominjao od 1993. godine kada je u njegmu održan spektakularan “Under City Rave Party”. Prostor na korištenje omogućio je Muzej suvremene umjetnosti te su tada u tunelu postavljene umjetničke instalacije. Ovaj “party” ostvario je veliki uspjeh, a tunel je posjetilo 3 tisuće ljudi.

Zahvaljujući posebnosti prostora i velikom odazivu, postignut je neviđen uspjeh techno scene u Hrvatskoj, koji je smjestio Zagreb u sam vrh tadašnje svijetske techo rave scene. Prilog o partyu emitiran je i na MTV-u, a nakon njega, u tunelu je 90.-ih održano još nekoliko izložbi. Neposredno nakon stjecanja nenadane popularnosti, tunel Grič pada u zaborav te se ne spominje sve do 2016. kada je ponovno otvoren za javnost.

Danas je tunel Grič jedan je od najposjećenijih truističkih atrakcija grada Zagreba te ga svake godine posjeti velik broj turista iz cijeloga svijeta.

Tekst u cjelosti prenesen s portala razvojni.hr.

– Oglas –