Home Društvo EPP snažno podržava kandidaturu Ursule von der Leyen za novi mandat

EPP snažno podržava kandidaturu Ursule von der Leyen za novi mandat

SHARE
EPP snažno podržava kandidaturu Ursule von der Leyen za novi mandat

Šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber izjavio je u srijedu da Ursula von der Leyen ima potporu te krovne organizacije europskih demokršćana za drugi mandat na čelu Komisije kao i njegovu osobnu potporu.

“Europska unija bila je u dobrim rukama i stoga je logično da je Ursula von der Leyen naš kandidat za predsjednicu Komisiju. Tijesno smo surađivali u posljednjih pet godina i ona ima i moju osobnu potporu za novi mandat”, rekao je Weber na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka zastupničkog kluba EPP-a.

Manfred Weber bio je vodeći kandidat, “spitzenkandidat”, EPP-a na prošlim europskim izborima 2019. ali su čelnici država članica tada ignorirali model vodećih kandidata i umjesto Webera predložili Von der Leyen za predsjednicu Komisije.

Weber je rekao da EPP čvrsto vjeruje u model vodećih kandidata.

U srijedu je istekao rok za podnošenja kandidatura za vodeće kandidate EPP-a i jedini kandidat je Von der Leyen, koju je nominirala njezina matična stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU). Njezina kandidatura bit će službeno potvrđena na samitu EPP-a u Bukureštu 6. i 7. ožujka.

Sve stranke unutar EPP-a podržavaju Von der Leyen osim francuskih Republikanaca koji se žele distancirati od nje jer su nezadovoljni radom Komisije u zadnjih pet godina, uglavnom zbog inzistiranja na Zelenom planu i zapostavljanja poljoprivrednika.

Von der Leyen je rekla da će “strogo odvojiti” svoje uloge predsjednice Komisije i kandidatkinje za novi mandat.

EPP će u svojoj kampanji istaknuti tri prioriteta – obranu demokracije, prosperitet građana i sigurnost.

Ursula von der Leyen je rekla da je u EU ovom mandatu Komisije bila suočena s brojnim izazovima, počevši od pandemije do ruskog napada na Ukrajinu. Svi ti izazovi dobili su adekvatan odgovor, ustvrdila je.

“Istodobno, znamo da je još puno posla pred nama. Moramo prilagoditi našu konkurentnost novim okolnostima, moramo povećati prosperitet u Europskoju uniji”, rekla je, spominjući klimatske ciljeve zbog kojih ne treba zanemariti industriju i građane, nego u suradnji s njima doći do željenih i zacrtanih ciljeva.

Druga velika tema je sigurnost. “Građani žele više Europe u području obrane, žele da investiramo više i bolje, žele da neupitno ostanemo transatlantski orijentirani, ali da budemo više europski”, rekla je predsjednica Komisije.

Buduća Europska komisija mogla bi prvi put dobiti povjerenika za obranu, čiji bi resor pokrivao obrambenu industriju i zajedničku nabavu u tom sektoru.

Govoreći o sigurnosti, Von der Leyen je rekla da na to treba gledati i u širem smislu, o sigurnosti građana na ulicama, o zaštiti od siromaštva i bolesti, o skrbi za starije.

Zastupnički klub EPP-a je nakon prvog sastanka s Ursulom von der Leyen nakon objave njezine kandidature organizirala i konferenciju o socijalnom tržišnom gospodarstvu, na kojoj su sudjelovali i potpredsjednici Komisije Dubravka Šuica i Margaritis Schinas.

Šuica je u svom govoru istaknula da Europa ima veliki demografski problem, nedostaje radne snage. Šuica kaže da će preporučiti državama članicama, jer je to u njihovoj nadležnosti, da svoje mirovinske sustave učine fleksibilnijima.

“Mi ćemo promovirati Europu dugovječnosti, jer ljudi u Europi danas žive deset godina dulje nego prije 50 godina. Preporučit ćemo državama članicama da fleskibiraju radno vrijeme i umirovljenje kako bi se starijim ljudima omogućilo da rade, volontiraju itd. tako da njihovo znanje, mudrost i ekspertiza ne bi otišli u nepovrat”, kaže potpredsjednica Šuica.

Ona je rekla da EPP želi poručiti europskim građanima da s njima mogu biti sigurni i da znaju što mogu očekivati.

“Stojimo na tome da moramo braniti naše vrijednosti, da moramo ojačati Europu u sigurnosnom smislu. Tu je riječ o stvaranju resora za obranu u Komisiji, više investicija država članica u obranu, ali i o konkurentnosti gospodarstva, gdje zbog nedostatka radne snage postajemo nekonkurentni. Zbog toga nam je važno da iskoristimo cijeli ljudski kapital koji postoji”, rekla je Šuica.

Istaknula je da osam milijuna europskih žena nije na tržištu rada jer moraju voditi brigu o djeci ili o starim roditeljima iako imaju diplome.

“To treba postati prošlost, žene ne bi trebale birati između posla i djece”, rekla je Šuica.