Home Auto Peter Gethin, pobjednik legendarne VN Italije 1971., rođen 21. veljače 1940.

Peter Gethin, pobjednik legendarne VN Italije 1971., rođen 21. veljače 1940.

SHARE
Peter Gethin, pobjednik legendarne VN Italije 1971., rođen 21. veljače 1940.

Bilo je niz uzbudljivih utrka na stazi Monza, a najslavnija je iz 1971. U 55 krugova osam se vozača 25 puta izmijenilo u vodstvu, a pobijedio je, u bolidu BRM, Peter Gethin, koji u Formuli 1 ni prije niti poslije nije završio čak niti na postolju…

Petorica prvoplasiranih u cilju su bili razdvojeni – šezdeset i jednom stotinkom sekunde! To je dugo bila i najbrža utrka u povijesti F1, sve dok Michael Schumacher nije 2003. srušio i taj rekord. S tim da je utrku zapravo trebao dobiti “najnesretniji vozač u povijesti Formule 1”, Chris Amon.

On je dva kruga prije kraja, dok je vodio, odlučio skinuti jedan od zaštitnih slojeva na viziru kacige, kako bi bolje vidio u završnici utrke. Vizir mu se najednom doslovce raspao u rukama i on je utrku morao odvesti do kraja bez ikakve zaštite. Suznih očiju od vjetra, Amon je stigao do cilja – kao šesti.

Peter Gethin, rođen 21. veljače 1940. u južnom predgrađu Londona, tako je ostao zapamćen kao čovjek od jedne utrke, možda je čak ispravnije reći od jednog kruga, jer je u tom nevjerojatnom posljednjem krugu prošao s četvrtog na prvo mjesto, što je bilo i njegovo jedino vodstvo u karijeri. Te sezone nije imao drugih plasmana u bodovima, a u čitavom ostatku karijere osvojio je još dva šesta mjesta.

Kategorija u kojoj je Gethin briljirao bila je vrlo jaka i uzbudljiva Formula 5000, nimalo nezahtjevno natjecanje, u kojoj je osvojio čak tri naslova, dva prije, a jedan nakon pokušaja u najjačoj klasi. No ako se za nekoga u povijesti Formule 1 može reći da se, eto, uspio naći na pravom mjestu u pravo vrijeme, to je svakako Gethin. Kasnije se posvetio menadžerskim poslovima, a vodio je i vozačku školu na glasovitoj stazi Goodwood.

Peter Gethin, pobjednik legendarne VN Italije 1971., umro je 5. prosinca 2011.

Autor