Home Kultura Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježila 700. obljetnicu smrti Marka Pola

Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježila 700. obljetnicu smrti Marka Pola

SHARE

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu 700. obljetnice smrti istraživača i putopisca Marka Pola (Venecija ili Korčula, 1254. – Venecija, 8. 1. 1324.).

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, prvi dan izdanja 8. veljače 2024. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti online preko web shopa www.epostshop.ba.

Inače, Polova obitelj, prema jednom dokumentu iz XV. stoljeća, podrijetlom je iz Dalmacije. Otac i stric bili su trgovci koji su prevalili put do Kine iz koje su se vratili kao izaslanici mongolskog vladara Kublaj-kana čija je prijestolnica bila u Khanbaliqu (Peking). Kan je molio Papu da mu pošalje učene ljude koji bi poučavali u njegovu carstvu. Na svoje drugo putovanje kreću 1271. prateći dva dominikanca, a pridružio im se i Marko. Postao je kanov pouzdanik, te je mnogo putovao i upoznao različite jezike i običaje Dalekog Istoka. Nakon 17 godina službe pružila mu se prilika za povratak te je 1295. stigao u Veneciju.

Godine 1298. Marko Polo je sudjelovao u sukobu između mletačkih i genoveških brodova pokraj Korčule, gdje je bio zarobljen. Boraveći u zarobljeništvu ispričao je svoje doživljaje s putovanja prijatelju Rustichellu iz Pise, koji ih je zabilježio u djelu “Knjiga svjetskih čudesa”, kasnije poznatom pod nazivom “Milijun”. Knjiga je imala veliki utjecaj, a po njegovu putopisu stoljećima su izrađivane zemljopisne karte Dalekog istoka, podsjetili su iz HP Mostar./HMS/