Home Kultura MOSTAR: Trideset šest Napretkovih stipendista, od njih 121, potpisalo ugovor o stipendiranju

MOSTAR: Trideset šest Napretkovih stipendista, od njih 121, potpisalo ugovor o stipendiranju

SHARE
MOSTAR: Trideset šest Napretkovih stipendista, od njih 121, potpisalo ugovor o stipendiranju

Svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija iz Napretkova fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ i podfonda „Irena Kozarić“ i „Vid Puljić“, s ovogodišnjim stipendistima, upriličena je u subotu, 24. veljače 2024. godine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Galeriji kraljice Katarine Kosače, u Mostaru.

U akademskoj 2023./2024. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendirat će 121 studenta, a ukupno je za stipendije izdvojeno 170.000 KM, što je najviše u posljednje 34 godine. Potpisivanje ugovora sa stipendistima organizirali su HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i Središnja uprava HKD Napredak, uz nazočnost članova Središnje uprave, Ivane Barišić i dr. Ante Ivića te dopredsjednika Središnje uprave; Miroslava Landeke, Josipa Križanovića i prof. dr. sc. Hrvoja Miloševića.

Svečanost je započela uz intoniranje himne HKD-a Napredak i prikazivanje kratkog dokumentarnog filma „120 godina HKD Napredak“.

U ime domaćina pozdravnim riječima obratio se Miroslav Landeka koji je, između ostalog, kazao kako svi stipendisti mogu s ponosom isticati činjenicu da su Napretkovi stipendisti te da trebaju aktivno sudjelovati u radu Društva i kulturnim sadržajima i aktivnostima koje Napredak organizira. Pozvao ih je da u budućnosti, kada budu u prilici, pomognu nekim budućim stipendistima; jer kao što je kazao nobelovac i Napretkov stipendist Ivo Andrić „život nam samo vraća ono što mi drugima dajemo“.

MOSTAR: Trideset šest Napretkovih stipendista, od njih 121, potpisalo ugovor o stipendiranju
Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

Dopredsjednik Josip Križanović podsjetio je, kako se u zadnjih pet godina svake godine osigurava sve veći iznos za stipendije što potvrđuje da, od svog osnutka 1902. godine, Napredak vrši misiju pomoći đacima i studentima u školovanju. Iznio je podatak da je HKD Napredak, od svog utemeljenja do zabrane rada Društva 1949. godine, školovao i pomagao školovati oko šesnaest tisuća đaka i studenata, a među njima, jedinu dvojicu nobelovaca u Bosni i Hercegovini, Ivu Andrića i Vladimira Preloga.

Josip Križanović, dopredsjednik HKD Napredak

U ime stipendista i stipendistica, riječi zahvale uputila je Marija Pavković Baković, predsjednica HKD Napredak podružnica Tomislavgrad.

Marija Pavković Baković, predsjednica HKD Napredak podružnica Tomislavgrad

Od obnove Društva, 1990. godine do danas, HKD Napredak osigurao je 3211 stipendija, a kroz brojne Napretkove podružnice podijeljeno je još više od 1000 stipendija, priopćio je HKD Napredak./HMS/