Home Zanimljivosti Koliko dugo Pomeranski špic živi i od čega ovisi?

Koliko dugo Pomeranski špic živi i od čega ovisi?

SHARE
Koliko dugo Pomeranski špic živi i od čega ovisi?

Pomeranski špic je nježan, neobičan tip psa, koji ima mnogo obožavatelja. Naravno, vlasnici se brinu o tome koliko dugo životinja može živjeti. O glavnim okolnostima koje utječu na životni vijek ovog psa, razgovarajmo u ovom članku, piše idress-hr.techinfus.com.

Obilježja i značajke pasmine

Ljubitelji pasmine vjeruju da špic izgleda kao minijaturne lisičarke ili mladunčad. Oni imaju izražajnu njušku i vrlo male veličine. Krzno je debelo i pahuljasto, što pomaže psima da se ne ohlade u hladnoj sezoni. Spitz psi imaju osebujan vuneni ovratnik i hlače. Konačna boja pojavljuje se u dobi od šest mjeseci.

Pomeranski špici imaju različite boje. Možete upoznati predstavnike naranče, crne, plave, crvene, kremaste i čokoladne pasmine. Mužjaci su nešto veći, a ženke gracioznije. Maksimalnu visinu dosežu u dobi od 6-8 mjeseci.

Psi imaju veselo i dobroćudno raspoloženje, vole se igrati i izgledati vrlo smiješno. Oni mogu postati dobri prijatelji svojim gospodarima. Životinje su savršeno prilagođene životu kod kuće.

– Oglas –

Prosječno očekivano trajanje života

Ovaj je pokazatelj prilično uvjetovan i ovisi o mnogim čimbenicima. U prosjeku, patuljasti špic može živjeti od 11 do 16 godina.

Pomeranac se smatra odraslom osobom od trenutka kada njegov kostur završi formiranje. To se obično događa u 7-8 mjeseci života. Nakon toga slijedi razdoblje adolescencije, a na 3-4 godine pas ulazi u odraslu dob. Karakterizira je to što životinja pokazuje moguće prirođene patologije i bolesti, a također postaje osjetljivija na stečene bolesti.

– Oglas –

U ovoj dobi briga ima posebnu ulogu. To ovisi o njemu koliko dugo će životinja živjeti. Kod ozbiljnih patologija ovo se razdoblje može značajno smanjiti. Slaba osoba u prosjeku ne može prijeći granicu na 8-9 godina. Međutim, izostanak ozbiljnih nasljednih bolesti, kao i pravovremena prevencija novih, može produžiti životni vijek.

Ova pasmina ima nekoliko sorti. Poznati medvjed, lisica i igračke vrste patuljastih špica.

Mali pojedinci koji nisu dostigli visinu od 18 cm nazivaju se mini-špici, a žive znatno manje. To se događa zato što mali psi imaju slabiju genetiku, vrlo su nježni i istodobno, zbog svoje male veličine, imaju slabo razvijenu tjelesnu građu. Mini-špic je često ozlijeđen, što također ne utječe dobro na njihovo zdravlje.

Što je pas manji, to se smatra modernijim. To utječe na cijenu, što je impresivno. Međutim, vlasnici često zaboravljaju da je poštivanje standarda izravno vezano uz zdravlje i dugovječnost životinja.

Mini špic ima slabu i tanku kralježnicuto je nepovoljan faktor kada su u pitanju frakture i ozljede. Vrlo često imaju bolest poput moždani hidrocefalus. Također, male dimenzije su izravno povezane s radom organizma u cjelini, koji može, iz danog razloga, propasti.

Koji čimbenici utječu na to?

Postoji mnogo nijansi koje voljeni vlasnik mora uzeti u obzir prilikom pokretanja pomeranskog špica-psa. Glavni problem postaje sklonost različitim bolestima iz kojeg pas počinje patiti, dostižući starost od 4 godine.

Glavni uzrok ogromne većine bolesti su kukaca u brizi za patuljastog špica. To je ta okolnost koja može uzrokovati kvar jetre i probavnog trakta, pojavu tumora u crijevu, razvoj raka. Osim toga, pseća pasmina često ima problema s cirkulacijom krvi i rada srca, bolesti zglobova.

Međutim, osobito često su vlasnici patuljastih špica suočeni sa svim vrstama lomova. Krhka struktura tijela vrlo je osjetljiva na bilo kakve učinke, tako da se životinja lako ozlijedi. Štoviše, čak se i štene može ozlijediti, ali posljedice će se pojaviti mnogo kasnije kada pas dosegne starost.

Kao što je gore spomenuto, ovi se problemi najčešće javljaju kao posljedica nepravilne skrbi. Domaćini prave nekoliko uobičajenih pogrešaka.

Prije svega ne mogu uvijek odabrati pravu i kvalitetnu hranu za kućnog ljubimca. A ta činjenica ugrožava pojavu bolesti gastrointestinalnog trakta.

U isto vrijeme, psi trebaju dovoljno tjelesna aktivnost. Oni moraju hodati svaki dan, neuspjeh u skladu s tim stanjem prijeti bolestima zglobova. Čak i ako uzmemo u obzir malu veličinu kućnog ljubimca, kretanje u stanu njemu neće biti dovoljno.

Štene je potrebno na vrijeme cijepiti. Uostalom, među ukrasne pasmine, tempera i enteritis su vrlo česte i mogu dovesti do smrti ljubimca. Oni su također vrlo osjetljivi na viruse, što također negativno utječe na trajanje života.

Spitz je potreban za zaštitu od parazita. Specijalizirane trgovine prodaju specijalne ogrlice koje uklanjaju buhe i krpelje. Takvi štetnici ne samo da općenito narušavaju zdravlje pasa koji se natječu, već također mogu postati nositelji opasnih bolesti.

Česti stres neće biti od koristi niti jednoj životinji. Psiha pomeranskog špica je prilično slaba, stoga ih morate pokušati zaštititi od osjećaja i straha, inače bi to moglo ugroziti srčani udar. Također su zabranjene jake kazne.

Ljeti su vrlo ugodne šetnje s kućnim ljubimcima. Međutim, vlasnik mora to zapamtiti Spitz je vrlo osjetljiv na toplinu i izravnu sunčevu svjetlost. To može uzrokovati pregrijavanje pasa, što zauzvrat povećava opterećenje srca, što je također negativan čimbenik.

Kako produžiti život?

Ako psu pružite dobru brigu i pažnju, može doći do dobi na koju je genetski predisponirana. Svaki vlasnik se nada maksimalnom životu vašeg voljenog ljubimca. U odnosu na pomeranski, morate uzeti u obzir neke od nijansi.

Prvo se morate pobrinuti o pravilnoj prehrani, Ova pasmina ima neka ograničenja, a određene proizvode treba isključiti.

Dijeta bi se trebala mijenjati ovisno o dobi špica, jer pas u starijoj dobi zahtijeva veću dozu minerala i hranjivih tvari.

Psi trebaju redovito hodati. U idealnom slučaju, potrebno je donijeti špica na ulicu tri puta dnevno, a trajanje šetnje mora biti najmanje sat vremena. Također biste trebali izbjegavati stresne situacije koje mogu ozlijediti mini-pomeranskog psa.

Patuljasti špic treba redovito pokazivati ​​veterinaru. Provest će punu inspekciju i izvršiti potrebne manipulacije. Anketa bi trebala biti godišnja, a kada je pas star 7 godina, to treba obavljati svakih 6 mjeseci. Osim toga, morate strogo slijediti raspored cijepljenja.

Sadržaj pomeranskog špica je prilično težak i dugotrajan zadatak. Nepoštivanje osnovnih pravila neće koristiti vašem ljubimcu. Pas zahtijeva kompetentnu brigu i dovoljno slobodnog vremena vlasnika, uz brigu i šetnje. Ove životinje su vrlo inteligentne i inteligentne, dobro se ukorijenjuju u obitelji i mogu zadovoljiti dom već dugi niz godina.

– Oglas –