Namex vikend

Tajna je u pripremi: Recept za najfiniju musaku s krumpirom, mljevenim mesom i sirom

Musaka je jelo koje se odavno udomaćilo u našim kuhinjama. Doduše, u malo drugačijem obliku, koji se razlikuje od tradicionalnog. Najpoznatija varijanta musake je ona koja dolazi iz Grčke i Turske, a priprema se s patlidžanima te junetinom ili janjetinom, piše Zadovoljna.hr.

Kod nas je najpopularnija verzija s krumpirom, koji se prije pečenja obično skuha, a u nekim varijantama se i sirov slaže s mesom i preljevom u protvan pa potom peče. Međutim, najukusnija (i najkaloričnija) varijanta je ona u kojoj se krumpir prvo prži. Razlika u okusu musake koja se priprema s prženim krumpirom uistinu je velika, a to će potvrditi svi koji je pripremaju na taj način.

Musaka s krumpirom, mesom i sirom – sastojci:

– 1 kg krumpira
– 500 grama mljevene junetine
– 2 srednje glavice luka
– 4 velika jaja
– 400 ml kiselog vrhnja
– 100 grama ribanog parmezana ili grana padana
– sol, papar i ostali začini po želji
– ulje za prženje ili druga masnoća po želji

Priprema:

1. Krumpir ogulite, operite i narežite na tanke ploške. Dobro ga posušite kuhinjskom krpom ili papirnatim kuhinjskim ubrusima. Zagrijte ulje i zatim ispržite krumpir. Stavljajte ga na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće.

2. Luk nasjeckajte na sitno i prepržite ga kratko. Dodajte meso, posolite, popaprite, ubacite začine po želji i zatim dinstajte 15-ak minuta. Protvan u kojem ćete raditi musaku premažite s malo masnoće i prekrijte dno s polovicom pripremljenih krumpira. Lagano ih posolite, zatim na njih rasporedite meso te njega prekrijte ostatkom krumpira.

3. Jaja razmutite, dodajte kiselo vrhnje i ribani sir pa sve dobro promiješajte. Prelijte preko musake. Protvan stavite u pećnicu zagrijanu na 190 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Musaka je gotova kada je površina lijepo zapečena i zlatnožute boje.

Vrisak.info