Home Zanimljivosti Obogaćuju jela okusom i mirisom, omogućavajući da ograničite upotrebu soli, a imaju...

Obogaćuju jela okusom i mirisom, omogućavajući da ograničite upotrebu soli, a imaju i brojna blagotvorna svojstva za organizam

SHARE
Obogaćuju jela okusom i mirisom, omogućavajući da ograničite upotrebu soli, a imaju i brojna blagotvorna svojstva za organizam

POBOLJŠAJTE SVOJSTVA – Znamo jedan super trik zbog kojeg će začini dati još više arome vašim jelima

Začini su puno više od neobaveznih sastojaka u receptima, koje možete zamijeniti onim što imate kod kuće ili čak izbaciti.

Oni obogaćuju jela okusom i mirisom, omogućavajući da ograničite upotrebu soli, a imaju i brojna blagotvorna svojstva za organizam.

No, pazite da ih koristite na pravi način i da ne napravite vrlo čestu pogrešku u kuhinji, a to je da ih ne tostirate prije upotrebe.

– Oglas –

Zašto tostirati začine?

Tostiranje začina prije upotrebe zapravo je tajna transformacije vašeg jela i podizanja na višu razinu, stvarajući pravu simfoniju okusa koja će opiti vaše nepce.

– Oglas –

Tijekom prženja toplina oslobađa ulja zarobljena u začinima, intenzivirajući njihov okus: kumin postaje zemljastiji, korijander više cvjetni, a čili, umjesto da samo pecka, otkriva slatke, dimljene nijanse.

Osim značajnog povećanja okusa, pečenje izvlači ulja i uklanja zaostalu vlagu, što olakšava mljevenje začina.

Ukratko, ako želite revolucionirati vaš način kuhanja i pripreme jela, morate početi tostirati vaše začine. Ali kako to učiniti?

Indijska kulinarska tradicija navodi tri glavne metode prženja začina:

“suho” pečenje u tavi ili loncu, bez dodavanja vode i masnoće
pečenje u ulju ili na maslacu (također nazvano “kaljenje”): začini se kratko peku u ulju ili pročišćenom maslacu kako bi oslobodili eterična ulja iz stanica i time poboljšali okus, prije nego što se zajedno s masnoćom izliju na već pripremljeno jelo
prepeći ih u tavi zajedno s uljem (ili drugom masnoćom) i lukom koji se polako karamelizira upijajući okuse i mirise začina

– Oglas –