Slastice koje su u narodu poznate pod nazivom “smuti pa prospi kolač” obično se pripremaju jednostavno i brzo, od sastojaka koje svi imaju kod kuće i brzo su pečeni. Savršeni su za iznenadne goste ili kada poželite brzi desert. U takvim receptima sastojci se mjere na šalice, a najpoznatiji su jogurt kolači, piše Story.hr.
Mak je namirnica koja se često koristi u kulinarstvu, a posebno u slasticama. Pronašli smo jednostavan recept za sočan kolač s makom i jogurtom na YouTube kanalu Kleine Hausfrau widerwillen – einfache Rezepte.
Sastojci
- 300 g jogurta
- 2 šalice maka
- 2 šalice brašna
- 1,5 šalica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 4 jaja
- 1 šalica ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
Recept za kolač s makom i jogurtom
Korak 1
Izmiksajte
Izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prašak za pecivo, a zatim ulijte ulje i jogurt i sve dobro izmiksajte.
Korak 2
Mak prelijte vodom
U posudu stavite pek papir ili paprini filter za kafu, pa sipajte mak. Prelijte vrelom vodom i ostavite par minuta da omekša.
Korak 3
Promiješajte
Zatim dodajte mak u testo i promiješajte. Na kraju dodajte prosijano brašno i sve dobro promiješajte.
Korak 4
Pecite
Smjesu ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta.
Korak 5
Ukrasite
Kada se ohladi narežite na kocke i po želji pospite šećerom u prahu.