Home Društvo Sud BiH o izdržavanju kazni zatvora za Novalića, Solaka i Hodžića

Sud BiH o izdržavanju kazni zatvora za Novalića, Solaka i Hodžića

SHARE

Sud Bosne i Hercegovine oglasio se povodom odluka o izdržavanju kazni zatvora za Fikreta Hodžića, Fadila Novalića i Fahrudina Solaka kojima je potvrđena presuda u predmetu “Respiratori”.

Kako se navodi u saopćenju Suda BiH, osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

“Osuđena osoba ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne. Nakon pravomoćnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora”, saopćili su.

Također, osvrnuli su se i na pitanje raspisivanja tjeralica.

“Tjeralica za osuđenom osobom se raspisuje tek nakon što ta osoba zaprimi pravomoćnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno. Dakle, tek tad su ispunjeni uvjeti za raspisivanje tjeralice za osuđenim. O ostalim informacijama u navedenom predmetu, javnost će biti pravovremeno obaviještena kada se za to steknu uvjeti”, zaključili su.

Podsjetimo, presudom Suda BiH u predmetu “Respiratori” bivši premijer FBiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sustav nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 milijuna KM.

The post Sud BiH o izdržavanju kazni zatvora za Novalića, Solaka i Hodžića first appeared on ABCportal.info.