Home Društvo Daška Marija Domljan – Luetić o otkrivanju spomen obilježja svom ocu dr....

Daška Marija Domljan – Luetić o otkrivanju spomen obilježja svom ocu dr. sc. Žarku Domljanu u Imotskom

SHARE
Daška Marija Domljan – Luetić o otkrivanju spomen obilježja svom ocu dr. sc. Žarku Domljanu u Imotskom

U subotu 13. travnja od 11 sati svečanost je otkrivanja spomen obilježja prvom predsjedniku Hrvatskog Sabora u samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj  dr. sc. Žarku Domljanu na pročelju Gradske knjižnice “Don Mihovil Pavlinović”, inače njegovoj rodnoj kući.. Za tu priliku u današnjoj emisiji Srijedom aktualno ugostili smo njegovu kćerku Dašku Mariju Domljan – Luetić, koja nam je iz prve ruke objasnila kako je došla ideja za postavljanje spomen obilježja njenom ocu.

Spomen ploča je umjetničko ostvarenje nedavno preminule, velike hrvatske i europske kiparice Marije Ujević Galetović. Impresivnom popisu uzvanika, obitelji Domljan, Grada Imotskog i Sabora, pored saborskih zastupnika, članova mnogobrojne obitelji Domljan, pridružiti će se i Doris Pack bivša predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu i velika zagovarateljica Hrvatske.

Žarko Domljan bio je predsjednik prvoga saziva Sabora od 1990. do 1992. godine.

U drugom sazivu, od 1992. do 1996. godine, izabran je za potpredsjednika Zastupničkog doma. Obnašao je i dužnost predsjednika Odbora za vanjsku politiku, voditelja parlamentarnog izaslanstva u Skupštini Vijeća Europe i voditelja saborskoga izaslanstva u Skupštini Konferencije za europsku sigurnost i suradnju (KESS).

Za vrijeme njegova saborskog mandata proglašen je “božićni Ustav”, 22. prosinca 1990. godine. “Božićni Ustav” potvrdio je demokratske promjene koje su se dogodile na višestranačkim izborima za Sabor u proljeće 1990. i položio temelj Hrvatskoj kao demokratskoj državi. 

Rođen je 14. rujna 1932. u Imotskom. Humanističkoga je obrazovanja. Diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je i doktorirao. Bavio se modernom arhitekturom i urbanizmom te poviješću umjetnosti. Objavio niz znanstvenih i stručnih članaka te nekoliko knjiga. Uredio Likovnu enciklopediju Jugoslavije (I, 1984., II, 1987) i Enciklopediju hrvatske umjetnosti (I–II, 1995–96).

Preminuo 5. rujna 2020. godine u Zagrebu. 

U donjoj poveznici možete poslušati cijelu emisiju: