Home Zanimljivosti Najzdravija večera? Poznati stručnjak za prehranu je jasan: za dobro zdravlje, liniju...

Najzdravija večera? Poznati stručnjak za prehranu je jasan: za dobro zdravlje, liniju i san jedite poput naših starih

SHARE
Najzdravija večera? Poznati stručnjak za prehranu je jasan: za dobro zdravlje, liniju i san jedite poput naših starih

Svi se, kad krenemo paziti na prehranu, jako fokusiramo na doručak. Uostalom, smatra se da je to najvažniji obrok u danu i temelj dugotrajnog osjećaja sitosti. Nakon toga, u fokusu nam je svakako ručak, jer se mnogi od nas ionako ne stignu ozbiljnije pozabaviti doručkom usred svakodnevne strke i nastojanja da na vrijeme stignemo na odredište, bilo to radno mjesto ili škola, odnosno fakultet.

– Oglas –

A večera? Nju mnogi odluče preskočiti, dok nekima dođe kao trenutak za predaju: nakon što su cijelog dana pazili i možda se čak i previše suzdržavali, kad se konačno opuste u miru svog doma, kao da im popuste i kočnice.

A večera je itekako važna i odradite li je pogrešno, može vam patiti ne samo linija, nego i zdravlje pa čak i san.

Što, dakle, jesi za večeru?

– Oglas –

Ako ćete poslušati poznatog stručnjaka za zdravu prehranu, Georgea Mateljana čije su knjige o najzdravijim namirnicama svijeta međunarodni bestseleri, večerat ćete manje-više kao što je jela vaša baba. Ili prababa, zavisi o tome kolje ste godište.

Prema Mateljanu, najbolji izbor za večeru su namirnice niskog glikemijskog indeksa i niske kalorijske vrijednosti, jer, za razliku od doručka i ručka koje jedemo kad su manje ili više naporne aktivnosti tek pred nama, večeru jedemo prije nego odemo na počinak, za koji nam veće zalihe energije nisu nužne.

– Oglas –

Pojedete li večeru u skladu s njegovom preporukom, imat ćete ugodan san i ujutro ćete se probuditi svježi. Također, lakše ćete postići dobru liniju jer se nećete pretrpavati energijom koja ostaje neiskorištena pa se pretvara u masne zalihe.

Mateljan je konkretan po pitanju namirnica koje odgovaraju gornjem opisu.

Povrće poput blitve, špinata, kupusa i salate je, poručuje u knjizi Mršavljenje bez dijete, najbolji izbor među namirnicama niskog glikemijskog indeksa jer ujedno ima nisku kalorijsku vrijednost. Ako ćete mu dodati malo krumpira ili graška, koji imaju viši glikemijski indeks i višu kalorijsku vrijednost, budite oprezni i pazite na količine.

Večeri od blitve, špinata, kupusa, salate i sličnih namirnica trebalo bi dodati i nešto bjelančevina, jer, kako napominje stručnjak, neka istraživanja pokazuju kako kombinacija namirnica niskog glikemijskog indeksa s hranom bogatom bjelančevinama jamči bolji san.

Mateljan preporučuje ribu kao izvrstan izvor vitamina, no poručuje nam da se klonimo pržene i omrvičene.

Dakle, želite li zdravlje, vitalnost, dobru liniju i miran san, samo jedite poput naših starih: malo lešo blitvice ili špinata s kojim krumpirićem i malo ribe, a u nedostatku može i koje jaje. Najbolje u sorbulu, baš po bakinu guštu.

Slobodna Dalmacija

– Oglas –